(VIDEO) DIJANA TIGANJ U SUPERFINALU INTERNACIONALNOG TAKMIČENJA U POEZIJI

Dijana Tiganj

Dijana Tiganj, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, magistar književnih nauka i pjesnikinja koja iza sebe ima objavljene dvije knjige, našla se u superfinalu internacionalnog takmičenja u poeziji “Mili Dueli”. Naime, ona je u konkurenciji od 739 autora iz 52 zemlje svijeta ušla u prvih 30 i tako izborila mjesto u superfinalu gdje će predstavljati Crnu Goru i našu opštinu.

Takmičenje “Mili Dueli” realizuje se  online i traje već dvije godine, a takmičari su prolazili krug po krug zahvaljujući glasovima publike na društvenim mrežama, stručnog žirija i organizatora. Mili Dueli je projekt promocije kulture, umjetnosti i tolerancije na prostorima Balkana. Glavno značenje mu je kontest poezije balkanskih autora, autora dijaspore i stranih autora poezije. Projekt je osnovan i inspirisan idejom Nermina Delića, bosanskohercegovačkog književnika.

Dijana je uspješno prošla sve krugove i našla se u superfinalu sa pjesmom “Rekvijem” za koju je snimila i video.

“Za takmičenje sam saznala slučajno preko društvenih mreža i odlučula sam da učestvujem. Popunila sam prijavu i poslala sam pjesmu bez očekivanja. Međutim, kako sam prošla prvi, pa drugi krug, počela sam osjećati takmičarski duh. Posebno su mi “vjetar u leđa” dali pozitivni komentari žirija i publike. Kasnije mi je i dodijeljena mentorka, profesorica Enea Hotić koja mi je pomagala u izboru pjesama, pogotovo za finale i zato sam joj zahvalna. Posebnu zahvalnost dugujem i Nerminu Deliću, organizatoru, na prilici za učešće i podršci. Tokom takmičenja upoznala sam sjajne pjesnike i divne ljude iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Azerbejdzana i stekla neka prijateljstva koja će trajati. Veliko mi je zadovoljstvo naći se u finalu kao jedan od predstavnika Crne Gore u konkurenciji takmičara iz 52 zemlje. Za mene je to već veliki uspjeh jer sam od 739 pjesnika ušla u najboljih 30.  Glasanje traje još desetak dana, pa pozivam sve ljude koji vas prate da glasaju za mene, ali i pjesme koje im se dopadaju,naravno. To mogu učiniti tako što će na društvenim mrežama Fejsbuk i Instagram lajkovati stranicu Mili Dueli i lajkovati moj video ili će na jutjubu pregledati i lajkovati video snimak sa mojom pjesmom“ , saopštila je Dijana Tiganj.

ALMINA LIČINA