Faiz Softić dobitnik nagrade „Zaim Azemović“ za roman „Noćni čuvar pasa“

Faiz Softić

Književnik Faiz Softić dobitnik je ovogodišnje nagrade „Zaim Azemović“ za roman „Noćni čuvar pasa“, koji je objavljen sredinom godine u izdanju sarajevske kuće Buybook. Konkurs za nagradu je raspisao Centar za kulturu iz Rožaja, a odluku o priznanju je na sjednici održanoj 11. decembra donio žiri u sastavu Enver Muratović, Mirsada Bibić-Šabotić i Enes Halilović, predjsednik žirija.Odluku su, kako navode u svom obrazloženju, donijeli jednoglasno.

U konkureciji veoma dobrih knjiga, Softićev roman se izdvojio smislom za skiciranje likova i uobličenjem fabule koja, kad se naizgled prekida, obećava ponovni susret dva kraja jedne te iste narativne niti. Sjedinjavanjem više kompleksnih životnih tokova, smislom za iščitavanje tragičkog kao i dominantnim osjećanjem da se pričom i pričanjem može ukrasiti životna svakodnevica, Softić daruje roman koji meandrira između humora i tuge – obrazložio je žiri.

Prema njihovom mišljenju, knjiga otkriva sav piščev pripovjedački kapacitet i potvrđuje već iskazani Softićev talenat. Riječ je o djelu kojim se dokazuje piščevo majstorstvo da prepozna motiv i uobliči priču o takozvanom malom čovjeku koja ima potencijal da teče na sve strane svijeta.

Iako godinama živi u egzilu, Softić je ovim djelom dokazao koliko je intenzivan u njemu doživljaj rodnog tla i cjelokupnog Balkana, a to se očituje jezikom, slikama i ritmovima rečenice – navodi se u obrazloženju.

Softić je izjavio da mu beskrajno puno znači svako priznanje koje dolazi iz zavičaja.

,, Imajući u vidu veličinu djela Zaima Azemovića i ime koje je figuriralo među kolegama piscima ne samo u Crnoj Gori, nego i u regionu, moja radost je tim veća. Danas kada znam da nosim nagradu sa tim imenom, to me čini sretnim i obavezuje me. Nagrada se primi, ali je valja i opravdati. Prije pet godina kada sam u Novom Pazaru primio nagradu „Pero Ćamila Sijarića“ rekao sam sebi: e, valja se sada pojaviti sa novim tekstom i opravdati ovu nagradu. Tako je, vjerujte, i sada – rekao je Softić.

Kada je u pitanju roman „Čuvar noćnih pasa“, Softić ga ne smatra najboljim svojim tekstom, ali je svakako, kako ističe, najoriginalniji.

Nagrada „Zaim Azemović“ podrazumijeva plaketu i novčani iznos.