DAN PREVENCIJE UPOTREBE DUVANA: PREDAVANJE U SREDNJOJ MJEŠOVITOJ ŠKOLI U PETNJICI

Juče je obilježen Dan kontrole duvanskih proizvoda u Crnoj Gori. Tim povodom je magistar zdravstvene njege i terapije u Savjetovalištu za mlada Doma zdravlja Berane, Ranko Raketić posjetio Srednju mješovitu školu u Petnjici i održao predavanje na temu prevencija upotrebe duvanskih proizvoda u osnovnim i srednjim školama. U sklopu projekta da se ustanove koje obavljaju vaspitno-obrazovnu djelatnost što više uključe u edukaciji učenika o štetnosti duvanski proizvoda.

Uputio je poziv mladima koji su pušači da posjete Savjetovalište za mlade Doma zdravlja i da se uključe u program odvikavanja od pušenja.

Raketić ističe da je u cilju sprečavanja i umiranja od posljedica pušenja, neophedno promijeniti  ponašanje i biti svjestan rizika. Dodaje da mlada populacija treba da bude svjesna rizika, gubitka zdravlja zbog upotrebe duvana, od pomoći je Savjetovalište  za mlade da pruži korisne savjete kako da sačuvamo zdravlje.

,,Apelujem na roditelje da pozitivnim primjerom utiču na usvajanje korisnih životnih navika svoje djece. Ako roditelji puše, djeca oponašaju roditelje. Ako roditelji prestanu da koriste duvan, to će imati mnogo bolji učinak nego da se djeci govori da je zabranjeno pušenje. Podaci pokazuju da je došlo do povećanja zastupljenosti stanovnika koji pušena 35,4 odsto u odnosu na raniji period iz 2012. godine kada je procenat bio na 31 odsto. Navedeni podaci zabrinjavaju, posebno zbog toga što je u Crnoj Gori, do posljednjeg istraživanja, kontinuirano evidentan trend pada konzumenta duvanski proizvoda“ zaključio je on.

ERIS BABAČIĆ