Danas sahrana Zukorlića: Obilježio jednu epohu – veliki gubitak za region i bošnjački narod

Sahrana akademika, lidera Stranke pravde i pomirenja, potpredsjednika Narodne skupštine i bivšeg predsjednika i glavnog muftije Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića biće održana danas u selu Orlje kod Tutina.

“Dženaza akademiku muftiji Muameru ef. Zukorliću, koji je preselio na ahiret u subotu 6. novembra 2021. godine, klanjat će se u neđelju, 7. novembra nakon podne namaza u 12.30 časova na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru, a ukop će se obaviti u selu Orlje kod Tutina. Hatar će se obavljati u porodičnoj kući u Orlju”, saopšteno je iz Stranke pravde i pomirenja.

Grad Novi Pazar donio je odluku da nedjelju, 7. novembar 2021. proglasi Danom žalosti povodom smrti akademika Zukorlića.

Opština Sjenica proglasila je trodnevnu žalost na teritoriji ove opštine zbog smrti Zukorlića.

Zukorlić je nesumnjivo obilježio jednu epohu, a njegova smrt iznenadila je cijeli region. Bio je značajna ličnost, kako za Bošnjake, tako i u akademskoj zajednici, vjerskim krugovima, ali i među političarima. Zukorlićevu pronicljivost i intelekt cijenili su i njegovi neistomišljenici.

Jedan je od najvećih boraca za prava Bošnjaka u savremenom dobu, ali je bio prepoznat i po svom pacifizmu.

TEOLOG, REKTOR I POLITIČAR

Rođen je u malom mjestu Orlje pokraj Tutina 1970. godine. Osnovnu školu je završio u selu Ribariće, opština Tutin a Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu.

Islamski fakultet, odsjek šerijatsko pravo, upisuje u Konstantini u Alžiru, a završava ga u ljeto 1993. godine.

Postdiplomske studije je apsolvirao u Libanu.

Bio je prvi dekan Islamske pedagoške akademije, koja prerasta u Fakultet za islamske studije 2001. Prvi je rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru od njegovog osnivanja 2002.

Na Objediniteljskom Saboru Islamske zajednice u Srbiji 27. marta 2007. god. izabran je za predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i glavnog muftiju, da bi u julu 2008. god. na izborima u Islamskoj zajednici bio ponovo izabran za njenog poglavara.

U decembru 2017. godine, izabran je za predsjednika Stranke pravde i pomirenja.

Muamer Zukorlić je na Parlamentarnim izborima 2020. godine ponovo izabran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Osnivač je Svjetskog bošnjačkog kongresa, Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Bošnjačke nacionalne fondacije i Matice bošnjačke.

Zukorlić je autor pet knjiga i više desetina naučnih radova iz oblasti filozofije, epistemiologije, kulturalne historije, islamskih nauka, prava i niza srodnih teoretskih disciplina.

Tečno je govorio, pisao i čitao na arapskom jeziku, govorio turski jezik, a služio se engleskim.

Vučić uputio telegram saučešća porodici Muamera Zukorlića

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Muamera Zukorlića, u kojem se kaže:

“Rastužila me je vijest o iznenadnoj smrti Muamera Zukorlića, jednog od rijetko obrazovanih, učenih i iskrenih političara, čiju sam ličnost duboko poštovao i kada su nam se stavovi mimoilazili.”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je telegram saučešća povodom smrti Muamera Zukorlića.

“Sa tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti bivšeg muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića. Kao vjerski poglavar, intelektualni i politički djelatnik sa neponovljivom harizmom i pronicljivošću, Zukorlić je dao izuzetan doprinos u borbi za prava Bošnjaka”, naveo je Džaferović i dodao:

“Njegova smrt nenadoknadiv je gubitak za bošnjački narod. Njegovoj porodici i prijateljima upućujem iskreno saučešće. Molim dragog Boga da mu podari dženet, a porodici sabur u ovim teškim trenucima”.

Vijest o smrti Zukorlića duboko je pogodila vjernike Islamske zajednice koji su u njemu vidjeli svog lidera, ali i mnoge druge pripadnike bošnjačkog naroda širom regiona, te njegove partnere, saradnike, kao i akademsku zajednicu širom naše regije.

”O ulozi dostignućima znanim i neznanim dobročinstvima i zadužbinama koje je ostavio u amanet ovom narodu znat će tek generacije koje dolaze”, objavili su iz Mešihata islamske zajednice za Sandžak i Srbiju.