DVA SMIJENJENA DIREKTORA ŠKOLA U PETNJICI TUŽILO RESOR VESNE BRATIĆ

Škola

Pred Osnovnim sudom u Podgorici vodi se 117 predmeta protiv Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta na čijem čelu je Vesna Bratić, a iz suda nijesu bili u mogućnosti da saopšte na šta se svi oni odnose. Prema saznanjima portala Standard i potvrde nekoliko advokata, najmanje 115 pomenutih predmeta, tužbe su nedavno razriješenih direktora vaspitno-obrazovnih ustanova protiv ovog Ministarstva.

”Obavještavamo Vas da u Osnovnom sudu u Podgorici nije formiran parnični predmet u kojem se V.B. pojavljuje kao tužena. Takođe, u radu je 117 parničnih predmeta u kojem je tužena Država Crna Gora – Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali kako se u upisniku i Pravosudno infomacionom sistemu unosi pravni osnov i imena stranaka, to nijesmo u mogućnosti provjeriti drugi dio traženih informacija, jer bi isto iziskivalo fizičko otvaranje svakog predmeta ponaosob”, kazali su Standardu iz Osnovnog suda.

NEKO IZ KANCELARIJE MPNKS ”ODLUČIO” DA SU SVI DIREKTORI POVRIJEDILI RADNU OBAVEZU

Advokat iz Bara Standardu je saopštio da on zastupa ukupno pet smijenjenih direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, od kojih dva iz Berana, jednog iz Nikšića i dva iz Petnjice. Dok drugi advokat, takođe iz Bara, zastupa još dva po istoj tužbi.

Advokat Mihailo Volkov zastupa 108 razriješenih direktora. On je za Standard kazao da su direktori razriješeni zbog povrede radne obaveze, a da to nije utvrđeno u zakonom utvrđenoj proceduri. Njegov stav, kako kaže, potvrđen je nekim pravosnažnim presudama osnovnih sudova, kao i Vrhovnog suda.

”Tačno je da me je opunomoćilo 108 razriješenih direktora javnih ustanova širom Crne Gore, da u njihovo ime pokrenem sudske postupke sa predmetom spora poništaj rješenja o njihovom razrješenju. S tim u vezi stojim na stanovištu da su predmetna rješenja nezakonita. Svoje tvrdnje temeljim na činjenicama, prije svega, da su direktori razriješeni zbog povrede radne obaveze, a da to nije utvrđeno u zakonom utvrđenoj proceduri. Naime, jedno od velikih civilizacijskih dostignuća jeste činjenica i pravo svakog čovjeka da se o njegovoj “krivici” odlučuje u zakonom utvrđenoj proceduri, gdje se istom omogućava pravo da opovrgne ono što mu je stavljeno na teret i da da argumente za to. Mislim da je ovo dostignuće u konkretnom slučaju izostalo, već je neko iz kancelarije u Ministarsvu prosvjete, nauke, kulture i sporta odlučio da su svi direktori povrijedili radnu obavezu, bez utvrđivanja materijalne istine o tome”, kazao je advokat Volkov u izjavi za Standard.

Kako objašanjava, na obavezu sprovođenja postupka obavezivao ih je Zakon o radu, Opšti kolektivni ugovor i Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete.

”Dodatno moj stav u ovom dijelu je potvrđen nekim pravosnažnim presudama osnovnih sudova kao i Vrhovnog suda. Nadalje, da razlog za razrješenje, koje dao donosilac rješenja, ne može biti valjan potvrđeno je i kroz stav prosvjetnog inspektora, koji je u prethodnih mjeseci bio javno dostupan. Takođe, da se radi o rđavoj namjeri govori i činjenica da je veliki broj direktora izmijenio Statut JU kao preduslov za izmjenu školskog odbora i iste dostavio MPKNS na saglasnost, koja nije odgovorila na iste kojom prilikom stvara privid o navodnom “neradu” direktora. Ne želeći da dalje ulazim u elaboraciju ove pravne stvari iz razloga što je u toku sudski postupak o tome, te činjenicu da sam detaljan stav o tome iznio u tužbi, ali zaista smatram da se, pored toga što što se radi o nezakonitim odlukama MPNKS, radi i o necivilizacijskom i bahatom postupanjem u ovom slučaju”, zaključio je Volkov.

ŠEHOVIĆ: TUŽBE OČEKIVANE, NAJVEĆU ŠTETU IMAĆE DRŽAVA KOJA ĆE MORATI DA PLAĆA OSVETNIČKO PONAŠANJE VESNE BRATIĆ

Bivši ministar prosvjete, poslanik Socijaldemokrata i predsjednik skupštinskog Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Damir Šehović, za Standard kaže da nije iznenađen ovolikim brojem tužbi i reakcijom očigledno nezakonito smijenjenih direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, te da je i sam upozoravao da su takve posljedice i logične i očekivane, nakon što je ministarka Vesna Bratić “o jednom trošku” tipskim nezakonitim aktom razriješila oko 250 direktora.

Šehović ističe da će najveću štetu, pored one koju zbog, u najmanju ruku neprimjerenih poteza Vesne Bratić, trpe pojedinci, ipak imati Država, nakon što svi direktori dobiju ovaj spor na sudu. A izvjesno je da hoće.

Većina smijenjenih direktora je s pravom odlučila da pravdu potraži na sudu. A po okončanju pomenutih postupaka, nemali račun će biti ispostavljen državi, koja će biti prinuđena da novcem građana plaća nezakonito osvetničko ponašanje resorne ministarke, iza kojeg se krije želja da se po svaku cijenu na čelna mjesta obrazovno-vaspitnih ustanova dovedu poslušni i podobni, pa i po cijenu kršenja zakona. Koje je ovdje čini se više nego očigledno, a što će sudovi vrlo brzo i formalno potvrditi”, rekao je on.

Kako dodaje Šehović, ovakav scenario je možda i očekivan kada znamo da smo na čelu suštinski najvažnijeg Vladinog resora dobili osobu koja zbog prevaziđenih svjetonazora i gotovo srednjovjekovnog sistema vrijednosti ponajbolje oslikava karakter ove vlade, i vlasti generalno.

„Sreća što im se definitivno bliži kraj, pa više nećemo morati da gledamo politički rijaliti i gotovo nadrealne scene koje nam gotovo svakodnevno priređuju, kojih je ipak ponajviše bilo u prosvjetnom resoru. Nezakonite smjene direktora su samo jedna od njih. Nažalost!“, zaključuje Šehović.

SMIJENILA DIREKTORE, PA NAKNADNO TRAŽILA DOKAZE O NEPRAVILNOSTIMA

Podsjetimo, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta tek nedavno je zatražilo od škola da im u roku od sedam dana dostave dokumentaciju o eventualnim nepravilnostima u radu smijenjenih direktora, najavljujući da će je, između ostalog, koristiti kako bi odgovorili na tužbe smijenjenih direktora, koje su pokrenuli protiv resora ministarke Vesne Bratić.

Naime, u dopisu koji je MPNKS uputio novim direktorima traže se: izvještaji o radu prethodnih direktora škola za prošlu godinu; zapisnici o kontroli škola od strane inspekcija (istih onih inspekcija za koje je juče ministarka pozvala da se, u slučaju kotorske gimnazije koji njoj nije išao naruku, ignorišu); podaci o eventualnim nepravilnostima prilikom zapošljavanja kao i druge nepravilnosti; informacije o blagovremenom i tačnom unošenju podataka u informacioni sistem (jer je to jedan od zakonskih osnova za smjenu), te statut škole i druga opšta akta.

Stoga, mnogi su ovakav potez smatrali dokazom političkog revanšizma.

Razriješeni direktori terete Ministarstvo da ih je nezakonito smijenilo sa funkcije, uz sporno objašnjenje da je razlog smjene to što nijesu na vrijeme formirali školski odbor. Direktori su tada kazali da to nijesu ni mogli da učine, jer je tu proceduru opstruiralo Ministarstvo koje nije imenovalo svoje predstavnike.

Postavlja se pitanje kolika će i kakva biti šteta po Državu, ukoliko Ministarstvo izgubi sve tužbe bivših direktora.

Osnovni sud za Standard: Protiv MPNKS 117 predmeta, Šehović: Država plaća osvetničko ponašanje Vesne Bratić

PREUZETO: STANDARD/ Amra Tahirović