VIDEO: Promovisana zbirka pripovjedaka „Bihorske mjesečine“ Reha Ramčilovića

Reho Ramčilović i Hana Muratović u studiju Radija Petnjica

U studiju Radija Petnjica, danas je premijerno predstavljena zbirka pripovjedaka Bihorske mjesečine autora Reha Ramčilovića u jedanaest priča, koje su istinite i koje su zasnovane isključivo Bihorom i ljudima, događajima, običajima iz ovog živopisnog kraja.

Prof. Ramčilović govorio je o motivima inspirisanim i načinu kako su nastajale pripovjetke, dok je učenica četvrtog razreda SMŠ u Petnjici Hana Muratović, čitala odlomke pripovjedaka.
Zbirka pripovjedaka sastoji se od jedanaest priča, a to su: Vasika, Kosidba u Međustenu, Bijeg od kuće, Suada prva žrtva, Podmetnuto bilježe, Sudbina im bi, I kamen bi zaplakao, Mećava ga uze, Delija samouk, Šaban odnio zlato i Čovjek-živa enciklopedija.

Biografija prof. Reha Ramčilovića.

Reho Ramčilović je rođen 1955. godine u Lagatorima, opština Petnjica. Profesor je maternjeg jezika i književnosti više od 4 decenije. Poeziju i prozu je objavljivao u časopisima: Luksemburg, „Damar“ Sarajevo, „Glasnik Bihora“ – Nikšić, zborniku „Mostovi prijateljstva“ „Bihor“ Skoplje i dr. Objavio je studije „Istorijat školstva petnjičkog kraja i biblioteka“ (2000. god.). Autor je knjiga: „Počeci pismenosti Bošnjaka Petnjice“ (2015. god.), „Petnjico, zašto?“ zbirka pjesama (2018. godine), „Drame – zbirka“ (2020. godine), „Pjesme zbirka“ (2020. godine). Ramčilović je član Udruženja bošnjačkih pisaca Makedonije. Veoma je aktivan u kulturnom dešavanju svoga kraja. Bio je predsjednik KUD ,„Bihor”, Petnjica, i u svom mandatu obrađene su četiri koreografije i opreljeno je Društvo sa pet različitih narodnih nošnji. Posebno u tom vremenu je postigao što je predstavljao Crnu Goru na Međunarodnom festivalu u Bursi (Turska), 2011. godine. Aktuelni je predsjednik Pozorišnog društva „Divan” Petnjica, kojeg je i osnovao 2015. godine, kao prvo jedino Društvo takvog sadržaja u Petnjici. U ovom vremenu odrađene su četiri pozorišne predstave, od kojih tri su po tekstu i režiji predsjednika Društva. Nastupao je širom Crne Gore, regiona, Evrope. Učestvovao je i dva puta na Državnom festivalu dramskih amatera Crne Gore (2018, 2021. godine). Živi i stvara u Lagatorima, opština Petnjica.

Recezenti knjige su prof. dr Milutin Đuričković i prof. dr Draško Došljak, koji je ujedno i recezent.


Izdavač zbirke pripovjedaka „Bihorske mjesečine“ je JU Centar za kulturu Petnjica.

ENKO KORAĆ