SREDNJOŠKOLKA LENA KORAĆ NA USAVRŠAVANJU U BOLONJI

lena korać

Lena Korać iz Petnjice, učenica II razreda Srednje stručne škole u Beranama odabrana je na konkursu, u okviru projekta #interVETWB u saradnji sa privrednom komorom i CSO, za stipendiranje jednomjesečne profesionalne prakse programiranja u Sevilji, Španija. Međutim, u međuvremenu došlo je do promjene plana pa je Lena na stručnom usavršavanju boravila u Bolonji Italija.

“Prvog septembra umjesto polaska u školu, pošla sam na avionski let za Bolonju.

Drago mi je što sam dobila priliku stručnog usavršavanja i putovanja u jednom. Oduševio me je grad kao i ekipa koja je je krenula na put sa mnom. Kroz taj period prakse usavršila sam engleski jezik pa čak naučila nešto italijanskog, usavršila svoje soft skils i naučila kako da radim u većem timu.

Naučila sam toliko novih stvari za koje se prethodno nijesam interesovala i samim tim doprijenila svom znanju.

Veoma brzo sam se adaptirala na njihov način života i mogu reći da su Italijani veoma posvećeni poslu koji rade i da su jako organizovani i precizni.

Španija je prethodno bila opcija ali zbog situacije sa covidom, to nije bilo najsigurnije za nas.

Ovo putovanje bih okarakterisala kao jedno veliko životno iskustvo u kome se nista ne može izgubiti već puno toga dobiti”, istakla je Lena Korać.

Podsjetimo, mentor Lene Korać Mehdija Bato Adrović, kazao je da je projekat  odobren 2019. godine INTERVET WB koji pruža mogućnost za 360 učenika iz svih škola stručnog obrazovanja/pružalaca stručnog obrazovanja i prakse iz 6 država Zapadnog Balkana (Albanija, Kosovo, Crna Gora, Srbija, Sjeverna Makedonija i Bosna), da pohađaju jednomjesečni program stručnog osposobljavanja u inostranstvu.

ENKO KORAĆ