(FOTO I VIDEO) SVEČANOST POVODOM DANA OPŠTINE “4. AVGUST”

Na svečanosti povodom Dana opštine Petnjica, u organizaciji lokalne uprave u Centru za kulturu upriličena je svečanost na kojoj su prisustvovale brojne zvanice, nagrađen najbolji student i dodijeljene tri opštinske nagrade.

MEHMED MEŠA ADROVIĆ, PREDSJEDNIK SO PETNJICA

“Današnji dan je snažan podsjetnik na onaj 4.avgust kada smo svi zajedno donijeli odluku da se vrati status opštini Petnjica.  Tadašnje jedinstvo, odlučnost i zajedničko zalaganje svih nas, ostvarilo je decenijske želje žitelja ovog kraja da sami odlučuju o
svojoj sudbini. Višedecenijsko zapostavljanje razvoja bihorskog kraja ostavilo je traga, tako smo naslijedili lošu, slabo održavanu a u nekim oblastima i nedostatak infrastrukture, sve to zajedno sa vama dragi moji Bihorci pokušavamo da ispravimo, nadomjestimo i izgradimo.

Zajedničkim zalaganjem lokalne uprave, dijaspore i prethodne vlade uspjeli smo da napravimo pomake, male ali odlučne, nećemo tu stati, planiramo još više projekata kako bi napravili ogromne korake u razvoju Petnjice. Nije lako ali se trudimo da stvorimo zdrav, održiv i konstantan napredak našeg kraja.

Nije lako ali malim koracima kao što smo i mi mala opština koračamo sigurno ka stvaranju imidza zdrave sredine. U dijaspori imamo sigurnog partnera pa smo i neke projekte kreirali sa našim prijateljima iz dijaspore, sa kojima ćemo se zajedno boriti da ne budu stranci u svojoj domovini kako su to neki zamislili.

Loklana uprava radi na projektima koji garantuju poboljšanje kvaliteta života u našem kraju. Nije lako, ali nije i nemoguće da ovaj kraj oživimo. Naša dijaspora je jak oslonac bihorskog kraja i jak oslonac samostalnoj evropskoj i multietničkoj Crnoj Gori.

Zato Zajedno, kao što smo izglasali odluku o vraćanju statusa opštine Petnjici, stanimo u podršci da dokažemo da je ta odluka bila ispravna i da Petnjica i bihorski kraj imaju svijetlu budućnost”, kazao je u svom obraćanju predsjednik SO Petnjica Mehmed Adrović.

SAMIR AGOVIĆ, PREDSJEDNIK OPŠTINE PETNJICA

“Dame i gospodo, dragi prijatelji, visoke zvanice, u ime lokalne uprave i svojih saradnika i u svoje lično ime želim vam iskrenu dobrodošlicu uz srdačan pozdrav i selam. Dozvolite mi da svim našim građanima, ovdje i u dijaspori, čestitam Dan opštine, 4. Avgust.

Poštovani predsjedniče skupštine i odbornici, gradonačelniče Vukoviću, gradonačelniče Kašćelan, gradonačeliče Smoloviću, gradonačelniče Husoviću poslanici, predsjedniče pobratimske opštine Tutin, gospodine Hot, uvaženi rektore Sarajevskog Univerziteta Škrijelj, cijenjene kolege predsjednici opština i skupština, predsjedniče Bošnjačkog nacionalnog vijeća, savjetniče Predsjednika države, generalni sekretaru zajednice opština, efendija Ramčiloviću, efendija Muratoviću, predstavnici dijaspore, predstavnici državnih i lokalnih organa, preduzetnici, predsjednici MZ, predstavnici civilnog društva, prisutni mediji.

Poštovani prisutni, vrijeme u kojem živimo i stvaramo mjeri rezultate koje postižemo. Ono je najbolji saveznik za one koji su svjesni one narodne „vrijeme je majstorsko rešeto“. Zahvaljujući kulturi sjećanja sa velikim ponosom prisjećamo se slobodarskih julskih dana kako 13. tako i 21., Virpazara i Berana, slobodarske i antifašističke Crne Gore od prije 80 godina.

Nikada ne smijemo zaboraviti velike žrtve i razaranja niti tešku ali pobjedonosnu borbu 1941-1945. Taj protekli period je bio pun uspjeha, sveopšteg progresa cjelokupnog društva, zasnovanog na temeljnim vrijednostima antifašističke borbe i ostvarene slobode koju danas imamo. Zbog svega toga dugujemo izuzetnu zahvalnost prošlim generacijama kojih se uvijek moramo iznova sjećati i veličati.

Vratimo se nama bliskom proteklom vremenu, a zbog vaše pažnje osvrnuću se samo na referendumsku i postreferendumsku CG, na vrijeme koje su sadašnje generacije imale i imaju na raspolaganju za stvaranje. Našu najveću vrijednost smo ostvarili obnovom državnosti i razvojem cjelokupnog društva na svim poljima.

To jeste ponos i uspjeh naše generacije, u čemu su svi Bihorci dali nemjerljiv doprinos. Period od deceniju i po je period najproduktivniji u razvoju, sa unaprijeđenim životnim standardom i ljudskim pravima i slobodama u ukupnoj istoriji trajanja naše domovine.

Upravo je to bio ambijent u kojem je objedinjena politička i društvena vizija naslonjena na osnovne temeljne vrijednosti pomenutog perioda stvorila mogućnost da imamo 4.avgust 2012. dan referenduma o vraćanju statusa opštine ovom području.

Politička intelektualna elita uz snažnu podršku najšireg sloja stanovništva kao i naše brojne dijaspore i civilnog društva kroz rad Odbora za vraćanje statusa opštine, izuzetan rad poslanika, posebno Rifata Rastodera, Draga Čantrića, dr Fahrudina Hadrovića inicirane su izmjene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji CG. Tu inicijativu su podržali tadašnji Predsjednik države, gospodin Vujanović, kao i aktuelni, gospodin Đukanović, tadašnji predsjednik skupštine CG, Krivokapić i predsjednik Vlade Crne Gore, Lukšić. Istu takvu podršku smo dobili od poslaničkog kluba DPS, zatim BS i njenog poslaničkog kluba, kao i poslaničkog kluba SDP, ali i tadašnjim organa Opštine Berane.

Kada se misli i emocije prenesu na to vrijeme, podsjećaju nas na jedinstvo, slogu, mudrost, odvažnost i opredjeljenje za opšte dobro i preuzimanje odgovornosti za dalji razvoj i upravljanje ovim krajem.

Objedinjena politička i društvena vizija naslonjena na samom karakteru 4.avgusta predvođena Lokalnom upravom, generisala je dinamičniji i dugo očekivani integralni razvoj nove opštine. Ostvareni visoko vrijedni ciljevi daju nam za pravo da primijetimo da je bila ispravna odluka državnih organa i pomenutih političkih subjekata kao i opštine Berane da se ovom kraju daje pravo da u okviru političke opštine preuzme sudbinu u svoju ruke.

Prethodna Vlada koja je bila Vlada kontinuiteta, pružila je snažnu podršku za realizaciju kapitalnih projekata u svim sferama života. Naša cijenjena dijaspora postaje partner i saveznik i izdašno pomaže unaprjeđenje saobraćajne i društvene infrastrukture. Iskoristili smo priliku da u našem neupitno razvojnom putu koristimo pristupna sredstva EU i međunarodnih fondova. Ta sredstva su plasirana za projekte zapošljavanja, projekte zaštite životne sredine u oblasti poljoprivrede, kao što su mladi CG i Albanije u zasadima malina, izgradnja biljnog prečišćivača, transfer-stanice, te projekta „Norveška za Vas“.

Ovo su projekti čiji se benefiti osjećaju u periodu izmedju dva praznika, a poslednja tri istaknuta projekta su u fazi završetka. Ukupna vrijednost ovih projekata je vise od jednog miliona eura.

Ekonomski infrastrukturni napredak kao i povećanje kvaliteta života iz godine u godinu sve je veći, a tome svjedoče činjenice da smo u prošloj godini sredstvima Vlade, dijaspore, lokalne uprave, kao i međunarodnog fonda IFAD položili asfalt na 24 km opštinskih puteva, i veoma smo ponosni zbog ovog našeg rekordnog uspjeha.

Nastavili smo sa izgradnjom tehničke dokumentacije za tri strateški važna putna pravca: regionalnog puta Trpezi-Kalače, puta Bioča- Petnjica, kao i puta Petnjica – Savin Bor. Očekujemo u narednom periodu da će aktuelna Vlada imati razumijevanja za ove projekte koje nažalost u ovom trenutku nje prepoznala.

Posvećeni smo bili izgradnji vodovoda, posebno najvećeg ruralnog vodovoda u CG za oko 650 domaćinstava, ulažući blizu 300 hiljada eura koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, lokalna uprava, IFAD, ali i naši sugrađani, budući korisnici vodovoda. Nijesmo zaboravili ni one manje zahtjeve za jedno ili više domaćinstava koja smo pomagali nabavkom vodovodnog materijala ili iskopom kanala, izgradnjom kaptaža. Pružali smo podršku poljoprivrednim proizvođačima kroz direktne subvencije, kroz nabavku mehanizacije, dodjelu plastenika, kroz probijanje i nasipanje puteva, pa smo tako uspjeli da omogućimo kvalitetan pristup svim katunima na teritoriji naše opštine, što je do nedavno bilo gotovo nezamislivo. Bili smo posvećeni unaprjeđenju naših usliga i servisa za potrebe naših sugrađana.

Brinemo i brinućemo za najstariju populaciju kroz program geronto-domaćice u saradnji sa CARITASOM i CZSR. Nijesmo zaboravili ni ranjive grupe i građane koji su u stanju socijalne potrebe. Pomagali smo kod izgradnje i adašptacije porodičnih stambenih jedinica.

Očekujemo izgradnju tri stambene jedinice za potrebe romskih porodica. Kultura i sport su kao i politika prema mladima na visokoj su ljestvici naše političke agende. Implementacija našeg opredjeljenja za pomenute oblasti ogleda se kroz programe koje realizujemo preko Centra za kulturu, sportskih organizacija, turističke organizacije, NVO kao i škola.

Studenti i učenici su uvijek imali čvrst oslonac na lokalnu upravu. Tako će biti i u narednom periodu. Saradnja sa MZ , civilnim društvom kao i sa dijasporom su na visokom nivou sa tendencijom daljeg unaprjeđenja. Postižemo zavidne rezultate u saradnji sa stranim ambasadama i organizacijam a koje djeluju u CG.

Poštovani, 2020.godina, godina koju pamtimo po do sada neviđenoj pandemiji COVID 19, koja je ostabila brojne posljedice u našij zemlji, našoj opštini, ali i u čitavom svijetu. Ovaj operiod biće upamćen po našoj solidarnosti, našem odlučnom sprovođenju mjeru koje je propisivalo NKT i naš opštinski tim.

Zahvaljujući tome ali i odgovornom odnosu građana mi smo izuzetno upravljali ovom krizom. Pružali smo i dobijali pomoć. Nakon glavnog grada prvi smo u tim danima uputili podršku Kliničkom centru u iznosu od 5 hiljada eura. Našim sugrađanima koji su bili ugroženi distribuirali smo hranu, ljekove ali i pružali finansijsku jednokratnu pomoć. Ovu nevolju i izazov koji smo imali lakše smo prebrodili uz podršku Vlade CG, naše brojne dijaspore, zavičajnih klubova, pojedinaca, Crvenog krsta, privatnih preduzetnika, humanitarnih organizacija i civilnog sektora i medija.

Ovo je prilika da se svima srdačno zahvalimo za iskazanu humanost i dobročinstvo. Prvog aprila višegodišnja inicijativa lokalne uprave za osnivanjem jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Petnjici urodila je plodom uz značajnu finansijsku podršku lokalne uprave ali i brojnih donatora iz naše zemlje i dijaspore, za adaptaciju objekta i nabavku medicinske opreme i vozila za transport pacijenata.

Svima koji su doprinijeli još jedna zahvalnost, kako donatorima tako i medicinskim vlastima. Sredstvima iz budzeta lokalne upreve pomagali smo adaptaciju školskih objekata, kao i nabavku udzbenika učenicima prvog razreda, ali i učenicima slabijeg materijalnog stanja.

Ostvarene rezultate postigli smo svim zaposlenim mojim najblizim saradnicima, predsjedniku i odbornicima naše skupštine, Vladi, dijaspori, međunarodnim organizacijama i civilnom društvu.. Upućujem svima poziv i molbu, posebno vladi i njenim resornim ministarstvima da pruže konkretnu podršku za razvojne projekte jer to građani naše opštine zaslužuju. Nastavićemo dalje da služimo građanima i da rješavamo njihove zahtjeve i probleme. Još jednom, neka je srećan 4.avgust, Dan Opštine Petnjica. Neka je vječna Crna Gora i opština Petnjica”, zaključio je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.

NAGRADE

Na svečanosti, dodijeljena je nagrada najboljeg studenta Alisi Rujović, koja studira Likovnu umjetnost u Bukureštu.

Dodijeljena je najveća opštinska nagrada 04. avgust Radiju Petnjica, Reviji Bihor i posthumno Haćimu Durakoviću.

U ime dobitnika nagrada, prisutnima se obratio urednik revije Bihor Faiz Softić i zahvalio se lokalnoj upravi na dodijeljenoj prestižnoj nagradi.

Uručena je nagrada UBNOR-a i njegovom predsjedniku Faiku Adroviću, nagradu je uručio Savez udruženja boraca NOR-a Srbije dodjeljuje medalju borca, nagradu je uručio Zuvdija Hodžić.

Posthumnu nagradu 04. avgust donirao je KUD-u Bihor.

Na kraju programa, upriličen je umjetnički program u kojem je učestvovala Hana Kalač na klaviru i Hamza Bralić sa gitarom. Nakon njih, publici se predstavila ženska klapa O’ Dive bel cante predstavili su se svojim izvedbama i na kraju programa nastupio je KUD “Bihor”. Voditeljica programa bila je Šejla Huremović.

ENKO KORAĆ