DANI DIJASPORE U PETNJICI, HADŽIĆ: Zalažemo se da više Evrope bude u Petnjici, a manje Petnjice u Evropi

Seid Hadžić

Seid Hadžić, direktor Uprave za dijasporu je na otvaranju Dana dijaspore u Petnjici još jednom istakao da je čast i ponos imati dijasporu kakva je petnjička.

“Poznavajući vas Bihorce, ma koliko daleko otišli od rodnog praga ta vaša bihorska toplina ostaje u vama. Ne dozvoljavate da vas breme tuđine i breme daljine pokvari i učini hladnim. I upravo sa tog aspekta želim da se obratim ljudima koji borave ili žive daleko od Petnjice. Mimo uobičajene prakse i mimo protokola.

Oni koji su juče bili u Bijelom Polju dostojanstveno su zastupali Petnjicu među velikim  brojem privrednika iz dijaspore ali i prijatelja Crne Gore poput prvog čovjeka jedne od vodećih turskih kompanija. Našu politiku otvorenih vrata državnih institucija gospodin Nijaz Ramdedović vaš sugrađanin shvatio je i iskoristio na pravi način, tako što je u direktnom kontaktu sa izvršnim direktorom EPCG dobio obećanje da će problem neadekvatnog snadbjevanha električnom energijom tj. nepostojanje trafostanice koji sprečava formiranje biznis zone ali i pokretanje iole ozbiljnijeg proizvodnog pogona ovde u Petnjici biti riješen u najkraćem roku.

Nisam slučajno pomenuo gospodina Ramdedovića i njegovo zalaganje za unapređenje poslovnog ambijenta u Petnjici tj stvaranje osnovnih preduslova za biznis.

Naš brat Nijaz je možda samo intuitivno iskoristio priliku i prisustvo izvršnog direktora EPCG ali prilika koja mu se ukazala tj prisustvo izvršnog direktora i mogućnost direktne komunikacije sa njim nije nimalo slučajna.

Naprotiv, to je strogo definisana platforma nove Uprave za saradnju sa dijasporom na čijem sam čelu. Dostupnost državnih institucija, funkcionera javnih preduzeća i fondova naša je politika i naša obaveza koju smo sami sebi nametnuli i drago mi je da su upravo Petnjica tj ljudi iz Petnjice među prvima iskoristili benifite naše platforme koja garantuje dostupnost svim institucijama ili u konačnici našem zastupništvu poput onog u Gusinju kojeg smo imali nedavno kada smo pomogli investitoru iz Amerike gusinjskog porijekla kada smo za 5 dana riješili sličan problem koji nije mogao ili bolje rečeno nisu htjeli da mu riješe protekle tri godine.

Ne kažemo da smo svemoćni ali naša opredjeljenost je da učinimo sve što je u našoj moći da pomognemo našim privrednicima iz dijaspore.

U narednom periodu ćemo pokrenuti nove sadržaje kroz platformu globalne razvojne mreže dijaspore i formiranjem biznis kluba dijaspore i ovim putem vas pozivam da aktivno uzmete učešće u tim aktivnodtima koji će biti sveobuhvatna podrška kako investitorima iz dijaspore tako i izvozno orjentisanim firmama iz Crne Gore, ali lokalnim samoupravama, samim tim i opštini Petnjica.

Ali želim istaći jednu jako bitnu stvar. Gospodo privrednici, i oni koji imate namjeru to postati, Uprava za sardnju sa dijasporom će vam pružiti podršku ali inicijativa mora biti vaša. Vi morate pokrenuti proces. Osmisliti biznis i uložiti novac.

Ja vam garantujem da vas niko ne može reketirati, da vam ne mogu opstruisati projekte, da ćete imati ravnopravan status kao i svi investitori u Crnoj Gori ali vi morate napraviti taj prvi korak.

Vaša, ako hoćete i moralna obaveza je da pomognete svoj Bihor. A najbolje i najefikasnije možete pomoći tako što ćete pokretati biznise, samim tim otvarati radna mjesta ovim mladim ljudima koji žive ovde.

Nemojte da se oslanjate na to da će neko iz Turske ili Njemačke otvarati pogone u Petnjici. Ne kažem da je to nemoguće ali ako vi vašim primjerom pokažete da se može onda će i Turčin ili Njemac tražiti da dođu ovde.

Ovaj kraj je poznat po dobrim domaćinima, dobrim, vrijednim i odgovornim ljudima što je dokazano uspjesima u ekonomijama razvijenih država poput Luksemburga ili Njemačke.

Vrijeme je da te uspjehe počnemo ostvarivati ovdje, na kućnom pragu. U svojoj Petnjici, svojoj Crnoj Gori.

Ja vjerujem u to i vjerujem da angažmanom Petnjičana koji žive u dijaspori ovaj kraj možemo preporoditi za kratko vrijeme.

Osim privrednog, u narednom periodu kroz projekte Uprave za saradnju sa dijasporom omogućićemo angažman dijaspori i u drugim oblastima kako bi mogli uticati na sveobuhvatan razvoj Petnjice ali o tome više u narednom periodu.

Na žalost malo nas je ostalo u Petnjici ali dajte bar da ovo malo sačuvamo za budućnost i da im omogućimo ugodan život u ovom prelijepom kraju.

Moju i našu bezrezervnu podršku imate.

Završiću sa porukom koju je juče na biznis forumu izgovorio gospodin Ramdedović Zalažemo se da više Evrope bude u Petnjici, a manje Petnjice u Evropi”, rekao je direktor Uprave za saradnju sa dijasporom Seid Hadžić.