(FOTO I VIDEO) ODRŽANI 19. DANI DIJASPORE U PETNJICI, AGOVIĆ: AFERIM ZA HUMANOST, AFERIM ZA SOLIDARNOST, AFERIM ZA SNAŽNU PODRŠKU…..

Na tradicionalnoj manifestaciji Dani dijaspore u Petnjici dodijelje su Povelje humanosti organizacijama koje su doprinijele u vremenu teške situacije u Petnjici izazane korona virusom.

Na skupu je prisustvovao i vd. direktora Uprave za dijasporu Seid Hadžić, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Goru Ejup Nurković, predstavnici udruženja iz dijaspore, predstavnici nevladinih organizacija, predstavnici mjesnih zajednica.

Na početku manifestacije, prisutnima obratio se Mehmed Adrović, predsjednik Skupštine opštine Petnjica i istakao da mu čini čast da u ime SO Petnjica i u lično ime poželi dobrodošlicu dijaspori u svoj zavičaj.

„Manifestacija iz godinu u godinu potvrđuje odnos prema dijaspori. Prilika je da se svima zahvalimo koji pružate podršku našoj Opštini i želim da istaknem i pored problema sa covidom, Petnjica ide naprijed a u prilog tome govore mnogobrojni projekti koji se realizuju ili su u planu da se realizuju.

Adrović je poručio da dijaspora nikada nije zaboravila svoju domovinu.

Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Crnoj Gori i namjere pojedinih da mijenjanju određene zakone koji se direktno tiču dijaspore, istovremeno učestvujući sve ono što smo radili proteklih godina od obnove nezavisnosti i obnove Opštine, želim da sa ovog mjesta poručim da ćemo se boriti da sačuvamo našu Crnu Goru i naša prava koja žele da nam uskrate.

Predsjednik SO Petnjica poželio je petnjičkoj dijaspori ugodan boravak u svom zavičaju.

Predsjednik opštine Samir Agović uputio je srdačnu dobrodošlicu i iskazao veliko zadovoljstvo zato što se i ove godine obilježavamo zajedničke susrete Dane dijaspore po kojima je Petnjica prepoznata.

Predsjednik je iskazao zahvalnost v.d direktora Uprave za dijasporu Seidu Hadžiću.

Naši prošlogodišnji Dani dijaspore obilježeni su pod sloganom zrelo, zavičajno i prosperitetno upravo zato što smo bili osamnaest godina bili zajededno i to je svojevrsna poruka koliko smo bili mudri da budemo zajedno i da budemo odgovorni prema zavičaju i onome što ste vi radili za nas.

Predsjednik je istakao da je lijepo imati svoju čaršiju i poručio da je naša snaga u našim ljudima.

„Sve ono što ste radili ovih godina, može stanuti u jednoj riječi a to je aferim, naglasio je predsjednik.

„Aferim za humanost, aferim za solidarnost, aferim za snažnu podršku, za unapređenje saobraćajne infrastrukture i imali li neki drugi kraj u regionu da ima bolju dijasporu, odgovor je nema.

Svjedočimo prošle godine da smo postigli mnogo toga zajedničkim naporima, ali prije svega vašim odgovornim odnosom prema zavičaju, prema državi i prema krizi pandemije korona virusom.

Jako smo ponosni na vašu odluku da pomognete svom zavičaju i svim ljudima, zato danas kada proslavljamo devetnaesti susret, obilježavamo ih u znaku humanosti.

Naš uspjeh nikada ne bi bio veliki da nije bilo dijaspore.
Svjedočimo da lokalna uprava iz godine u godinu mijenja oblik Petnjice.

Kada govorim da je Petnjica najprepoznatljivija prema dijaspori, ne griješim. Za uspjehe naše dijaspore uvijek kažemo da je to naš ponos.

Posebno me raduju naši susreti koji jedni drugima ukazuju na uspjehe i jedni drugima ukazujemo kako dalje da produbimo našu dalju saradnju.

Svjesni sko koliki i kakav je dijaspora izgradila svih ovih godina, to ne može zaista biti lako. Svjedočimo i radujemo se diplomama sa Harvarda i Sorbone, Svjedočimo i radujemo se poslovnim ljudima ali i ljudima u svijetu politike, muzike, sporta.

Predsjednik se na kratko osvrnuo i najavio za Dan opštine duže govoriti o postignutim rezultatima opštine. Saobraćajna infrastruktura preko 24 kilometra na putevima u Petnjici. U narednim danima se očekuje zavšetak izgradnje biljnog prećišćivača zatim veliki projekt vodovod Murovsko vrelo.

Predsjednik je na kraju poželio dijaspori dane odmora, prijateljstva, ličnog i prijateljskog zadovoljstva i da posjete lokalnu pravu jer vrata lokalne uprave su širom otvorena.

V.d direktora Urave za dijasporu Seid Hadžić obratio se skupu riječima da je čast i ponos jimati dijasporu kakva je petnjička dijaspora.

Kako je kazao Hadžić, u   se uvjerio nedavno u Luksemburgu i  u Bijelom Polju.

„Mada poznavajući vas Bihorce, ma koliko daleko otišli od rodnog praga ta vaša bihorska toplina ostaje u vama. Ne dozvoljavate da vas breme tuđine i breme daljine pokvari i učini hladnim.

„Našu politiku otvorenih vrata državnih institucija Mijaz Ramdedović vaš sugrađanin shvatio je i iskoristio na pravi način, tako što je u direktnom kontaktu sa izvršnim direktorom EPCG dobio obećanje da će problem neadekvatnog snadbjevanha električnom energijom tj. nepostojanje trafostanice koji sprečava formiranje biznis zone ali i pokretanje iole ozbiljnijeg proizvodnog pogona ovde u Petnjici biti riješen u najkraćem roku.

Strogo definisana platforma nove Uprave za saradnju sa dijasporom na čijem sam čelu. Dostupnost državnih institucija, funkcionera javnih preduzeća i fondova naša je politika i naša obavrza koju smo sami sebi nametnuli i drago mi je da su upravo Petnjica tj ljudi iz Petnjice među prvima iskoristili benifite naše platforme koja garantuje dostupnost svim institucijama ili u konačnici našem zastupništvu

U narednom periodu  pokrenuti ćemo nove sadržaje kroz platformu globalne razvojne mreže dijaspore i formiranjem biznis kluba dijaspore i ovim putem vas pozivam da aktivno uzmete učešće u tim aktivnodtima koji će biti sveobuhvatna podrška kako investitorima iz dijaspore tako i izvozno orjentisanim firmama iz Crne Gore ali lokalnim samoupravama, samim tim i opštini Petnjica.

Ovaj kraj je poznat po dobrim domaćinima, dobrim, vrijednim i odgovornim ljudima što je dokauano uspjesima u ekonomijama razvijenih država poput Luksemburga ili Njemačke.

Vrijeme je da te uspjehe počnemo ostvarivati ovde, na kućnom pragu. U svojoj Petnjici, svojoj Crnoj Gori.

Ja vjerujem u to i vjerujem da angažmanom Petnjičana koji žive u dijaspori ovaj kraj možemo preporoditi za kratko vrijeme.

Osim privrednog, u narednom periodu kroz projekte Uprave za saradnju sa dijasporom omogućićemo angažman dijaspori i u drugim oblastima kako bi mogli uticati na sveobuhvatan razvoj Petnjice ali o tome više u narednom periodu“, zaključio je direkotor Uprave za dijasporu Seid Hadžić.

Za izuzetan doprinost u borbi protiv COVID-a 19, opština Petnjica dodijelila je Povelju humanosti dijaspori Švajcarske, koju je primio Esmir Rastoder. Dijaspori Njemačke, koju je primio Mijaz Ramdedović, dijaspori Luksemburga, Povelju je primio Iljaz Kožar.  Zavičajni klub Bihor, BD fond Luksemburg koju je primio Esmir Muratović. Povelju humanosti dobilo je Udruženje Luksemburg-Crna Gora. Povelju je dobio fudbaler Elsad Zverotić. CHR Hajrat koju je primio Almir Muratović. Povelju humanosti dobila je Islamska zajednic Kulturni Centar Plav-Gusinje New York koju je primio Smail Srdanović. Zdravstvena stanica u Petnjici koju je primio dr Srđan Škrkić.

Opština Petnjica dodjeljuje prizanja za razvoj infrastrukture. Ove godine priznanja su uručena uspješnim Bihorcima sa Ponora Esadu Kožaru i Iljazu Kožaru.

U ime dobitnika nagrada Povelje humanosti, prisutima su se obratili Smail Srdanović, Esmir Rastoder i Mijaz Ramdedović.

U nastavku, održan je kulturno umjetnički program u kojem su učestvovali Almir Martinović sa harmonikom i vokalna solistkinja Aleksandra Rakovic.

Manifestaciji su se takođe predstavili svojim koreografijama grupe KUD-a Bihor koji su ujedno i zatvorili XII po redu Dane dijaspore.

Voditeljica programa bila je Šejla Huremović.

ENKO KORAĆ