PETNJICA: “PUTNE” MUKE MJEŠTANA ZASEOKA KOŽARI NA PONORU

Mještani zaseoka Kožari u planinskom selu Ponor, već duži period čekaju kilometar i po asfalta koliko nedostaje da se ovaj zaseok poveže sa asfaltom prema Petnjici. Dugo su nadležne institucije obećavale da će i njima ugraditi asfalt do centra zaseoka.

Čekali su Kožari, od izbora do izbora, bilo li lokalnih, bilo li parlametarnim, i nijesu dočekali. Kako su istakli za portal radija, uvidjeli su, narodski rečeno – izio vuk magarca. „Nijesmo mogli više da čekamo. Put nam je onaj pravi, brdsko-planinski.

Svi su obećavali ali nikako da se obećanja realizuju. Stoga smo ponudili petnjičkoj lokalnoj upravi kompromisno rješenje: na jedan euro uložen od strane opštine ili države, mi ćemo uložiti jedan euro. Lokalna uprava je to prihvatila a epilog svega je da su raspisali tender za asfaltiranje 500 metara puta prema našem zaseoku.

Da bi ispoštovali dogovor kako bi riješili problem asfaltiranja, mi smo za kratak vremenski period prikupili 40 hiljada eura. Sve kada se sabere, opština finansira 500 metara a isto toliko i mi novcem koji smo prikupili. Ostaje nam još 500 metara i tu očekujemo puno više razumijevanja od opštine i Vlade Crne Gore.

Valjda neće dozvoliti da opet mi, mještani, prikupljamo novac i našim sredstvima asfaltiramo preostali dio. Sve akcije koje se tiču poboljšanja uslova života u ovom planinskom selu, moramo napomenuti da su sprovedene našim sredstvima. Mišljenja smo da se toj praksi mora stati na kraj jer i mi plaćamo porez kako opštini tako i državi. Nije fer a ako hoćemo da budemo i iskreni, da nas opet prepuštaju da se sami snalazimo. Ovih dana naši dijasporci pristižu u svoj zavičaj i bilo bi dobro da budu svjedoci kraja njihovom dugogodišnjim mukama, tačnije, da budu svjedoci postavljanju asfalta“, istakli su za portal radija iz organizacionog odbora zaseoka Kožari na Ponoru.

Nakon obavljene tenderske procedure koju je pokrenula opština Petjica, izvođenje radova je pripalo Rožajskom preduzeću „TOFI“ sa kojim je opština sklopila ugovor da, osim asfaltiranja 500 metara u Kožara, izvodu radove na saniranju udarnih rupa na području opštine. Kako saznaje portal radija, i pored toga što je tender završen, izvođač još nije došao sa mehanizacijom iz razloga što nijesu završili sa započetim radovima ne prethodno preuzetom poslu u drugoj opštini.

Iz pouzdanih izvora smo saznali da se njihov dolazak očekuje odmah nakon Bajrama a prema ugovoru koji su potpisali sa Opštinom Petnjica, rok za završetak radova je 30 dana o dana uvođenja u radove. Podsjetimo da Opština Petnjica finansira 500 metara asfalta a za taj posao su opredijelili oko 30 hiljada eura. Dijasporci iz Kožara već se spremaju na godišnji odmor i nadaju se da će za to vrijeme biti završena ova dugo iščekivana dionica. I cilju smanjenja troškova na asfaltiranju, treba podsjetiti da su mještani ovog zaseoka, sopstvenim sredstvima izvršili proboj nove trase puta i time smanjili dužina trase koju treba asfaltirati. Ostajemo da se nadamo da će se dugogodišnji san o asfaltu mještana zaseoka Kožari ispuniti i da će ne mali broj onih koji su pristigli u zavičaj iz dijaspore, ovog ljeta novim asfaltom da krenu sa odmora put zapadne Evrope na nove radne zadatke.

DENIS BOŽOVIĆ