DAN PROTIV DUVANSKOG DIMA: DONESI ODLUKU, OSTAVI DUVAN

Dr Joksimović u studiju Radija Petnjica

Svjetski dan bez duvana obilježava se 31.maja. Ove godine se slavi pod sloganom – donesi odluku, ostavi duvan.

Doktor Marija Joksimović je istakla da više od 70% od ukupnog broja korisnika duvana (1,3 milijarde), nema pristup potrebnim službama za uspješno ostavljanje duvana.

„Stoga SZO ove godine pokrenula globalnu kampanju sa ciljem osnaživanja i pružanja podrške korisnicima da prestanu da koriste duvan i duvanske proizvode. Kampanjom bi trebalo da se promoviše socijalna podrška i okruženje koje pogoduju za odvikavanje od upotrebe duvana, podršku stručne javnosti za politiku prestanka konzumacije cigarete, unanpređenje i razvoj savjetovališta za odvikavanje od pušenja, podizanje svijesti o taktloženosti pasivnoj upotrebi dima, uiikama duvanske industrije za sticanje novih korisnika duvana kao i osnaživanje korisnika za odvikavanje od upotrebe duvana i duvnaskih proizvoda. Komnzumacija je pandemijski proširena zavisnost, jedan je od najvećih javno zdravstvenih problema današnjice.

U svijetu svake godine, od direktnih i indirektnih posledica konzumacije cigareta, umira oko 8 miliona ljudi. Duvan ubija 50% svojih korisnika. Svaka cigareta skraćuje život za oko osam minuta. U cigaretama ima preko 4 hiljade otrovnih materija a postoj iveliki broj bolesti koje su povezane sa upotrebnom duvana. Duvanski dim u okolini je ozbiljni zdravstveni problem za nepušače. Posebno su pod velikim rizikom djeca i trudnice. U svijetu godišnje, od posledica pasivnog izloženosti duvanskog dima, umire 1,2 miliona ljudi. Kod nepušača, teži su oblici obolijevanja od COVID-10. Savjetovalište za mlade Beranskog doma zdravlja ove godine zbog pandemije, obilježava svjetski dan bez duvanskog dima edukativno-informativnom radionicom o negativnom uticaju duvana na zdravlje ljudi sa učenicima prvih razreda srednje medicinske škole“, istakla je za portal radija prim. Dr Marija Joksimović.

DENIS BOŽOVIĆ