PRIKAZAN FILM O KUD-U BIHOR

Povodom 40 godina Kulturno-umjetničkog društva „Bihor“ Petnjica u JU Centar za kulturu uz poštovanje epidemioloških mjera, upriličeno je premijerno prikazivanje filma o KUD-u “Bihor”.

Film o KUD-u Bihor predstavio je rezime kulturnog stvaralaštva i trajanja kroz četrdesetogodišnju tradiciju postojanja KUD-a Bihor kao najboljeg reprezenta kulturnog identiteta Bihora.

U filmu su kao sagovornici govorili prvi predsjednik KUD-a dr. Salija Adrović, predsjednik opštine Petnjica Samir Agović, predsjednik KUD-a Sinan Tiganj i koreograf Rešad Šabotić.

Na premijeri filma obratio se clan Upravnog odbora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore Mersad Latić, koji je pozdravio sve prisutne u ime direktora Fonda, zahvalio se  i obećao da će Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u narednom periodu podržavate ovakve i slične projekte.

Predsjednik KUD-a “Bihor”, Sinan Tiganj zahvalio se prisutnima  i istakao da su danas u sali prisutne tri generacije KUD-a.
Takođe se zahvalio Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava  sponzorima bez kojih ne bi uspjeli da se snimanje filma privede kraju kao i svima koji su učestvovali u realizaciji projekta u uslovima koji su uslovljeni COVID-om 19.

Predsjednik KUD-a izrazio je žaljenje što režiser i snimatelj nijesu mogli imati na raspolaganju starije članove KUD-a zbog profesionalnih obaveza i nemogućnosti dolaska u Petnjicu.

U filmu su govorile sadašnje članice KUD-a “Bihor”, Ajla Rastoder, Hana B. Muratović i Elma Garčević.

U filmu je korištena podloga za naraciju originalne muzike etno grupe “Teferidž” iz Rožaja kompozitora Sulejmana Beće Kujevića, koju su u znak dobre saradnje ustupili muziku kao poklon KUD-u “Bihor”.
U kompoziciji Sulejmana Beća Kujevića u filmu su zastupljene pjesme “Garavica, Sanak snila Mujagina ljuba i Sjaj meseče zore”.

Snimanje naracije obavljeno je u studiju Maša Kujevića u Rožajama.

Kroz film je prikazan istorijat KUD-a ali u 54 minuta, ali je nemoguće  bilo sve posložiti. Sinan Tiganj kazao je da će se u narednom periodu ukoliko epidemiološki uslove dozvole, ponovo prikazati film o KUD-u onima koji nijesu mogli prisustvovati zbog ograničenja i da će film biti postavljen na društvenim mrežama.

U filmu su korišteni arhivski snimci:
Privatna arhiva KUD-a “Bihor”, Radio-televizija Crne Gore, Radio-televizija Srbije, emisija “Šljivik”, privatna arhiva Hamdije Smajića i Mah Medya film Yapim organizasyion ltd sti.

Produkcija filma bila je u realizaciji KUD-a Bihor i JU Centra za kulturu Petnjica.

Montažu i režiju filma uradio je Sead Šabotić.
Direktor fotografije je Ivan Čojbašić.
Tekst za naraciju napisao je mr. Sait Šabotić a naraciju je čitao Izet Mulabegović.
Film je sufinansiran sredstvima Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.
Sponzori filma su: Opština Petnjica, D.O.O “HARI” iz Novog Travnika- porodica Agović i firma “Denis” Semina Čivovića iz Luksemburga.

Prisutni su bili oduševljeni filmom i nakon dužeg vremena, bila je prilika da prezentovanjem filma o KUD-u “Bihor” započnu aktivnosti  JU Centra za kulturu u Petnjici.

ENKO KORAĆ