(VIDEO) SANKANJE U BIHORU – U JOŠE NA BIHORSKU BOB STAZU

Zimi i snijegu se najviše obraduju djeca. Osim pravljenja Sneška Belića, najradosnija dječja zanimacije je sankanje.

I pored toga što je grupno sankanje u Bihoru davno prošlo vrijeme, zbog toga što je djece sve manje, ipak smo uspjeli da pronađemo manju grupu mališana, uzrasta od tri do 13 godina, koja se svakodnevno sanka.

Zaseok Joše i prirodna padina na makadamskom putu, je mjesto gdje trogodišnji Ibrahim Ličina sa svojim sestrama se svakodnevno spusta na sankama. Crveni obrazi i mraz koji štipa za već hladne ruke, ne prave nikakav problem Ibru.

Spust od oko 100-njak metara pa nazad, sanke za kanap do početka je svakodnevna aktivnost grupe mališana iz ovog zaseoka i upravo su te njihove aktivnosti dovele da su napravili svojevrsnu “bob-stazu”.

Nekada je ovim sokakom bilo znatno više djece, čak su se spustali i skijama.

“Kada sam bio dijete, ovdje su se okupljali oko 20-tak momaka i to sa skijama i skijali se. A nas djece manjeg uzrasta i koji smo koristili sanke, bilo nas je i do 30 i morali smo da se sankamo niz livade, jer bi smetali ovima na skije. Evo danas niko nikom ne smeta, jer nema djece. Danas se ova grupa djece može sankati i putem jer nemaju kome da smetaju”, zaključio je Semir Ličina iz Radmanaca, zaseok Joše.

Ekipa radija je iskoristila priliku da se provoza ovom Jošanskom bob stazom a svoje majstorstvo nam je pokazao Ibrahim koji i pored svoje tri godine, maestralno vlada  sankama. Za njega i njegove sestre, možemo slobodno reći da uživaju u zimskoj čaroli i da je tako pokazuju i osmijesi na njihovim licima.

DENIS BOŽOVIĆ