(VIDEO)NERIS MURATOVIĆ, DOBITNIK OPŠTINSKE NAGRADE: KAD ZAVRŠIM MASTER, VRAĆAM SE U PETNJICU

Neris Muratović

Neris Muratović, diplomirai profesor geografije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću završio je studije sa prosječnom osjenom 10.0. On je dobitnik najvećeg opštinsko priznanja koje mu, prema njegovim riječima, puno znači.

Drago mu je to što su ljudi iz lokalne uprave prepoznali njegov rad, kao i ostalih studenata, koji su dobitnici opštinske nagrade.

„Prvenstveno sticanje znanja u toku studiranja potrebno je zbog sebe i našeg izgrađivanja kao i doprinosa mjestu kojem se vraćamo. Upisao sam Filozofski fakultet 2016. godine  u Nikšiću, smjer geografiju. Dugo godina sam bio član KUD-a Bihor i sa društvom sam imao priliku da posjetim mnogo destinacija – Belgiju, Luksemburg, Švajcarsku, Tursku i uvijek su me interesovale informacije o državama, objektima i kako sam odrastao interesovanje je postajalo veće. Na osnovu toga, shvatio sam da na studiranju, kroz smjer geografije ću moći da zaokružim cjelinu spoznaje onoga što me je interesovalo, takođe sam ljubitelj prirode i svega što je prirodno“, ističe Neris.

I pored učenja Neris je imao slobodne aktivnosti, kako on kaže uz dobar plan i organizaciju i kada se sve realizuje uspjeh je neminovan.

„Trudio sam se da za sezonu radim i da se sopstveno finansiram. Nema veće sreće od toga kad se sve završi na vrijeme, uz visoke ocjene, kao i sezonski rad koji je meni i mojim roditejima olakšao finansiranje“, naveo je Neris.

Planovi Nerisa su da nastavi školovanje ovdje ili okruženju master studija.
nadam se da ću upisati master studije u nekom od gradova u okruženju, jer želim da se usafršavam na polju geografije. Planovi su mi da nakon završetka mastera, vratim se rodnom kraju i da ostanem ovdje“, podvukao je Muratović.

Kao student, Neris je bio do Aljaske i boravio je četiri mjeseca.
„Ovdje kad se kaže do Aljaske, kao do Berana se čini. Moj drug i ja smo došli na ideju da sezonski posjetimo neku zemlju i došli smo do informacija o programu kulture razmjene.
Imali smo predmet na fakultetu Sjeverna Amerika i ona nam je bila tajanstvena, uslovi su nam odgovarali i prihvatili smo”, kaže Neris.

U toku boravka na Aljasci, Nerisa je očarala netaknuta priroda, uspio je da usvoju nova saznanja kao i da unaprijedi engleski jezik.

Takođe, Neris je podvukao paralelu nacionalnih parkova Aljaske i naših nacionalnih parkova.

„Gore ništa ruka nije takla, samo su pješačke ture dozvoljene, nije dozvoljeno čak ptice da se hrane u parkovima kao ni unošenje hrane, kako ne bi ostajala hrana, dok kod nas sve ide u nekom drugom pravcu“, nagalsio je Muratović.

Za kraj, Neris je poručio mladim Petnjičanma da uče zbog njih, da studiraju fakultete, jer ne možemo svi da odemo, neko mora da ostane, jer mladi kadar je najveće bogastvo jednog prostora“, zaključio je Neris Muratović.

ENKO KORAĆ