PORTRET MUJA RASTODERA U ŠKOLSKOJ BIBLIOTECI: PODSJEĆANJE NA VELIKOG ČOVJEKA I PEDAGOGA

Mujo Rastoder

Na inicijativu školskog kolektiva Osnovne škole „Mahmut Adrović“, na čelu sa direktorom Rifatom Ramčilovićem, u školskoj biblioteci postavljen je portret rahmetli prof. Muja Rastodera, koji je naslikao bihorski likovni umjetnik, Šeko Šabotić.

Petnjički školski kolektiv je na ovaj način želio da oda počast i poštovanje prema svom kolegi.

Direktor OŠ „Mahmut Adrović“ Rifat Ramčilović je izrazio zahvalnost svima, od nastavnika preko umjetnika do Radija Petnjica.

„Sproveli smo odluku nastavničkog vijeća da se uradi portret uvaženog rahmetli Muja Rastodera. Sa njim sam proveo dugi niz godina. Mujo je poginuo u saobraćajnoj nesreći 10. avgusta 2018. godine. Kolektiv te 2018, nije proslavio 105 Dan škole, već smo taj dan posvetili njemu, podsjetivši njegov mezar i mjesto gdje je Mujo doživio nesreću.

Ovim portretom želimo da oživimo lik i djelo našeg dragog kolege i ujedno da mu se zahvalimo za sve što je uradio za učenike, kolege i kolektiv.  On je postao dio školskog kolektiva davne 1986. godine.

Željeli smo da njegova slika podsjetiti sve njegove prijatelje u Petnjici i širom svijeta na lik i djelo našeg Muja Rastodera“, istakao je Ramčilović.

Nastavnica Mirsada Alilović, kazala je da je za Muja teško naći adekvatne riječi.
“Muja sam doživljavala kao brata, njegove riječi su za nju i dalje svete. On je velika ličnost, koja zaslužuje da ima još neko obilježje, ne samo sliku, nešto šire i veće u našoj Opštini.
Potrebno je i da neka ulica ili ustanova nosi naziv po njegovom imenu, jer on ne treba da nestane iz života ljudi, a ni da se zaboravi“, zaključila je Mirsada Alilović.

Arslan Avdo Korać kaže da će portret podsjećati na velikog čovjeka.

„Ideja je potekla u avgustu prošle godine da kolege finansiraju sliku i da slika bude na vidnom mjestu, jer je Mujo to zaista zaslužio, kao čovjek i kao kolega, prije svega pedagod.

On je nosio ljubav za svakog od nas, svakoga je volio i njega su voljeli. Dugo smo se družili – čak od trećeg razereda osnovne škole“, kazao je Arslan Korać.

Autor portreta, likovni umjetnik Šeko Šabotić kaže da Mujo zaslužuje mnogo više od slike.

On je bio živa biblioteka, posvećen prosvjeti pedagodiji i književnosti našeg podneblja. Zaslužuje posthumna priznanja i nadam se da ću uspjeti da uradim nešto mnogo više posvećeno njegovom liku. Želim da se zahvalim direktoru Ramčiloviću i njegovim kolegama, koji su uložili, trud, volju i sredstva da zajedno ovjekovječimo  sjećanje na njega, i da iskažemo zahvalnost i poštovanje njegovom liku“, kazao je Šeko Šabotić.

ENKO KORAĆ