BOŠKOVIĆ: PETNJICA POKAZALA DOBRE REZULTATE U BORBI PROTIV PANDEMIJE, SLIJEDI POMOĆ VOJSKE U NORMALIZACIJI STANJA

Bošković i Agović

„Za vrijeme pandemije koronavirusa od NATO-a smo dobili tačno onoliko koliko nam je trebalo, odnosno onoliko koliko smo tražili”, rekao je za Radio Petnjicu ministar odbrane u Vladi Crne Gore Predrag Bošković prilikom posjete Petnjici.

On je time odgovorio kritičarima koji su u više navrata isticali, navodno, skroman doprinos Alijanse u borbi Crne Gore protiv COVID 19.

“Srećom, nije nam bilo potrebno mnogo više i nadam se da nam ni u buduće neće biti potrebna veća pomoć od NATO-a. Siguran sam da je ono što smo napravili u saradnji sa NATO i EU dalo dobre rezultate. NATO je organizacija sa više najvećih demokratija u svijetu, među kojima zemlje koje su bile jako pogođene pandemijom, sa mnogo više žrtava i sa mnogo većim pritiskom na zdravstveni sistem. Normalno je bilo očekivati da će NATO preusmjeriti svoje kapacitete na pomoć tim zemljama. Crna Gora srećom nije bila pogođena toliko i nadam se da nam ta pomoć neće biti potrebna”, precizirao je Bošković.

On je dodao da je virus COVID 19 novi za sve, ne samo za NATO članice, već za kompletno čovječanstvo i da tek treba da se definišu pravi i kvalitetni odgovori na pandemiju u vidu ljekova, vakcina…..

“To svakako nije uloga NATO, već Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i pojedinačnih medicnskih istraživačkih timova i labarotorija po svijetu i nadamo se da će se rješenje naći do kraja ove godine, kako bi onda mogli laganije da se vratimo normalnom životu, jer bojim se da to neće ići baš tako lako”, rekao je Bošković.

On je ocijenio da je Crna Gora dobro odgovorila na pandemiju.

“Bila nam je čast da budemo na usluzi građanima Crne Gore shodno preporukama i zahtjevu Savjeta za odbranu i bezbjednost. U svakoj opštini smo prisutni na razne načine, od dekontaminacije i dezinfekcije prostora koji su najrizičniji, zatim medicinskog transporta od strane naših helikopterskih jedinica, do čuvanja karantina, Kliničkog centra, gerontoloških centara, domova za stare, kako bi zaštitili najranjivije kategorije.  U ovih pedeset dana smo uradili sve na najbolji mogući način i tako ćemo nastaviti”, rekao je Bošković.

U nastavku razgovora za Radio Petnjicu, ministar Bošković se zahvalio Petnjičanima, a posebno predsjedniku opštine Samiru Agoviću na kvalitetnom odnosu prema obavezama lokalne samouprave, poštovanju mjera NKT i saradnji sa državnim organima u borbi protiv pandemije.

“Petnjica je pokazala da u oskudnim uslovima, sa dobrom organizacijom, dobrom percepcijom i dobrom disciplinom može se napravi kvalitetan iskorak. Pored velikog broja ljudi koji su došli iz inostranstva, iz rizičnih područja u Petnjici do danas nije bilo slučajeva zaraze. Nadamo se da će to tako ostati”, rekao je Bošković.

Ministar je najavio pomoć Vojske Crne Gore Petnjici u normalizaciji stanja nakon pandemije.

“Danas smo tu da zajedno sagledamo koje mogućnosti Vojska i inžinjerijska četa može u narednom ljetnjem periodu uraditi. U prethodnom periodu smo značajno podigli kapacitete inžinjerijske čete, tako da u istom momentu možemo biti na više lokacija”, rekao je Bošković.

REDAKCIJA