DR JASMINA GARČEVIĆ NA RADIJU PETNJICA O KORONA VIRUSU: ZDRAVSTVENI SISTEM SPREMAN ZA IZAZOV

Jasmina Garčević u studiju Radija Petnjica

Gost studija Radija Petnjica je bila Jasmina Garčević, specijalista porodične medicine na temu korona virusa.

Šta je novi korona virus?

Korona virus je virus koji izaziva infekciju COVID – 19. Otrkiven je u Kini krajem 2019.godine i predstavlja novi soj korona virusa koji ranije nije identifikovan u humanoj populaciji.

Odakle vode porijeklo korona virusi?

To su virusi koji cirkulišu među životinjama ali neki od njih mogu inficirati i ljude. Nakon što inficiraju ljude, moguće je njihovo dalje prenošenje, širenje – prenošenje sa čovjeka na čovjeka.

Da li ovaj virus sličan virusu sezonskog gripa?

I ako oba virusa prenose se sa čovjeka na čovjeka i mogu uzrokovati slične simptome, ova dva virusa su veoma različita i ponašaju se različito. Još uvijek je rano da se izvedu definitivni zaključci kako se novi korona virus prenosi, ali dosadašnji podaci ukazuju da je “novo” oboljenje kontagioznije – lakše se prenosi sa čovjeka na čovjeka od ranije poznatih virusa gripa.

Na koji način se ovaj virus prenosi i koliko lako se širi?

Još uvijek nema dovoljno epidemioloških informacija da bi definitivno i precizno znali kolika je lakoća i održivost prenosa virusa među ljudima. Čini se da se virus dominantno prenosi kapljičnim putem prilikom kijanja, kašljanja ili izdisanja. Virus se može prenijeti putem kontakta, dodirom kontaminiranih predmeta ili površina, kao i dodirujući kontaminiranim rukama oči, nos ili usta. Obzirom da je u pojedinim stručnim člancima objavljeno da se virus izlučuje stolicom, to samo još više upućuje na važnost održavanja lične higijene, naročito pranja ruku. Period inkubacije za novi korona virus se trenutno procjenjuje između dva i 14 dana. I ako su oboljele osobe najzaraznije u periodu kada su simptomi najviše izraženi ( simptomi slični gripu ) postoji sve više indicija da pojedine osobe mogu biti zarazne a da nemaju izraženih simptoma ili prije nego li se simptomi pojave. To čini otkrivanje a posledično i suzbijanje infekcije novim korona virusom mnogo težim.

Koji su simptomi 2019-nCoV infekcije?

Na osnovu onoga što je poznato do sada, virus može uzrokovati blage, gripu slične simptome kao što su: groznica, kašalj, otežano disanje, bol u mišićima i umor. Kod težih slučajeva dolazi do razvoja teške upale pluća, akutnog respiratornog distres sindroma, sepse i septičnog šoka koji vode do smrtnog ishoda. Osobe sa postojećim hroničnim oboljenjima i stanjima su u većem riziku od razvoja teških formi bolesti.

Da li su neke osobe u većem riziku od ostalih?

Na osnovu do sada dostupnih infomracija rizik za razvoj teže kliničke slike i komplikacija je povećan kod starih osoba i osoba sa hroničnim stanjima ( npr. hipertenzija, oboljenja srca, šećerna bolest, bolesti jetre i bolesti sistema organa za disanje ).

Postoji li ustanovljen način liječenja oboljenja 2019-nCoV?

Ne postoji specifična terapija za ovo oboljenje i pristup koji se primjenjuje u liječenju podrazumijeva liječenje simptoma bolesti. Simptomatska i potporna terapija može biti djelotvorna kod oboljelih.

Kako da spriječimo inficiranje ovim virusom?

Izbjegnuti odlazak u epidemijom pogođena područja. Savjet je da se bez prijeke potrebe ne putuju u države kojima je registrovano epidemijsko javljanje. U slučaju da se posjeta ne može odložiti, onda da se pridržavamo sledećih mjera prevencije: izbjegavati kontakt sa bolesnim ljudim a posebno sa onima koji kašlju, izbjegavati odlaske na mjesta gdje su koncentrisane veće grupe ljudi, redukovati obrasce ponašanja koji povećavaju rizik za transmisiju virusa, primjenjivati opšte mjere higijene, provjetravati radni i životni prostor, higijena ruku i pravilan postupak pripreme hrane, kada kašljemo ili kijamo obavezno pokrivamo usta i nos laktom ili rukavom a ne šakom, ako imamo pristup hiruškim maskama za lice koristiti ih ali redovno mijenjati i nakon upotrebe odložiti u kantu za smeće koja ima poklopac. Naravno, pranje ruku vodom i sapunom je obavezno ili koristiti dezinfekciona sredstva na bazi alkohola.

Jesu li maske učinkovite u zaštiti od 2019-nCoV infekcije?

Upotreba maski za lice je najvažnija kod osoba koje imaju simptome infekcije disajnih puteva. To znači da maske za lice pomažu u sprečavanju daljeg širenja infekcije od onih koji su bolesni ka drugim, zdravim osobama iz njihove okoline.

Postoji li vakcina protiv ovog virusa?

Trenutno ne postoji vakcina protiv korona virusa.

Da li sam zaštićem od infekcije 2019-nCoV ako sam ove godine primio vakcinu protiv gripa?

Gripa i 2019-nCoV su dva različita virusa i sezonska vakcina protiv gripa ne pruža zaštitu od bolesti korone virusa.

Da li je zdravstveni sistem Crne Gore spreman za epidemiju korona virusa?

Sistem je spreman da odgovori ovom globalnom zdravstvenom izazovu. Apsolutni prioritet Vlade Crne Gore je zdravlje građana. Nema mjesta panici bilo koje vrste. Vlada Crne Gore je pravovremeno pripremila plan reagovanja u ovakvim situacijama, prateći preporuke SZO. Formirano je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. Na dnevnoj osnovi se obavljaju konsultacije i međuresorne i sa SZO vezi sa mjerama predostrožnosti kao odgovor na pojavu korona virusa. Situacija se prati iz sata u sat, kao i preporuke SZO. Naravno, vrši se kontrola ulaza u zemlju.

DENIS BOŽOVIĆ

PROČITAJTE JOŠ:

RASTODER: BITI PROTIV NEČEGA NE ZNAČI BITI ZA NEKOGA