SAZNAJTE KOJE SU SELO U PETNJICI ZVALI “MALA MOSKVA”

Vrbica

Malo je Bihoraca, posebno onih mlađih, koji danas znaju da je u Bihoru postojalo mjesto koje su zvali “Mala Moskva”.

Odmah nakon završetka Drugog svjetskog rata, zbog staljinističkih ideja nekoliko Vrbičana je bilo uhapšeno te je tako to selo dobilo nadimak Mala Moskva.

Kao i sve ostale sredine u Crnoj Gori, pristalice Staljina su hapšene i proslijeđivane na Goli otok na odsluženje kazne.

Safet Pljakić

Sagovornik na temu Bihorske “Male Moskve” i Golog otoka je sekretar Udruženje boraca NOR-a i antifašista Petnjica, Safet Pljakić koji je istakao da su 33 Bihorca bila na Golom otoku sa maksimalnaom kazna do pet – šest godina

“Najviše je uhapšeno `49.godine, a razlog je bio taj što su prihvatili staljiništičku ideju. Naravno, bilo je par slučajeva gdje su i nevini zavrišili na otok ali, nijesu dugo boravili. Dovoljno je bilo da se zapjeva pjesma – Oj Staljine, ruski sine, ti si vođa omladine. Iako sam ja poslijeratno dijete, kao član i aktivista ovog udruženja, došao sam do detalja i pojedinosti.

Uglavnom su najgore prolazili oni koji su bili oficiri u vojski i policiji visoki činovnici kao što je Džeko Hodžić i Selmo Adrović.

Najdužu kaznu je odležao doktor Mehmed Meho Hodžić. Samo iz Vrbice je bilo njih 14 po kazni na Golom otoku: Adrovići, Tiganji, Ćemani, Hodžići i Đukić. Zbog toga je ovo selo dobilo nadimak – Mala Moskva, a taj nadimak su dobijala sva mjesta u Crnoj Gori gdje su bile pristalice Staljina.

Prvi je uhapšen Džeko Hodžić ’48 godine. Iz Trpezi je sedam bilo golootočana: Hodžići, Cikotići i jedan Muhović. Iz Godočelja i Johovica je bilo njih sedam: Hodžić, Čivović, Kočani i Koraći. Lagatore je dalo četri stanara na Goli otok: Rujović, Ramčilović, Ramdedović i Latić. Iz Petnjice je na služenju kazne na Golom Otoku bio Muratović.

Zanimljivo je to što su Džeka Hodžića ubjeđivali i savjetovali da promijeni stav, ali on nije odustao. Nakon odsluženja kazne, svi su nastavili da žive i rade  a među njima se istakao doktor Mehmed Hodžić koji je bio specijalista za očne bolesti u Sarajevu. Njega je  angažovao direktor Medicinskog centra u Beranama, dr Branko Zogović, da dolazi petnaestodnevno iz Sarajeva da vrši preglede. Ulagao je nadčovječanske napore da pomogne svom narodu i imao sam privilegiju da razgovaram s njim.

Znam da je dolazio vozom do Priboja, a tu bi ga čekalo službeno vozilo Medicinskog centra. Za očekivati je da se ovi ljudi rehabilituju jer jedino Crna Gora nije taj proces sprovela i ako je najavljen”, istakao je Safet Pljakić.

DENIS BOŽOVIĆ

PROČITAJTE JOŠ: 

HRONIKA PETNJICE – SAMIR AGOVIĆ: OD DRŽAVE U 2020. JOŠ 520.000 EURA ZA PUTEVE U PETNJICI