BAJRAMSKO VEČE U PETNJICI – SARA SABRI: DJECU TREBA UČITI MORALNIM NAČELIMA, DA POSTANU ČESTITI LJUDI

Sara Sabri

Predavanje “Jaka žena, jaka porodica, jako društvo” spisateljice i motivatorke Sare Sabri, kao i koncert ilahija i kasida, obilježili su Bajramsko veče, održano sinoć u sali Centra za kulturu u Petnjici.

Direktor Centra za kulturu Petnjica Sinan Tiganj čestitao je Kurban Bajram prisutnima, a glavni imam u Petnjici Husein ef. Ramčilović podsjetio je na istoriju nastajanja ovog praznika.

“Klanje Kurbana datira još iz vremena Ibrahima i to u noći kada je usnio san u kome mu se naređuje da sina jedinca žrtvuje kao kurban. Tada na scenu stupa Ibrahimova odlučnost. Gađao je prokletog Iblisa, koji je došao da ga odvrati od njegove namjere. Otuda je propis bacanja kamenčića na džemrete. Zatim, Ismailov sabur, kada mu Ibrahim saopštava san i naredbu, a on odgovara: ”Babo, učini sto ti se naređuje, a ja ću biti strpljiv”. A potom njihova poslušnost, kada su krenuli za izvrše naredbu.

Sve navedeno uzvišeni Alah je nagradio. Dolazi melek Džibril sa kurbanom i, gledajući scenu njihove poslušnosti, gospodaru izgovara – ”Allahu ekber Allahu ekber!”. Ibrahim,  vidjevši da je uzvišeni Alah poslao Džibrila sa kurbanom, koji će biti žrtva umjesto njegovog sina, izgovara – ”la illahe illalah vallahu ekber”. Od tada datira propis klanja kurbana, koga hadžije, inače, kolju na Minni, i od tada datira Tekbir-i tešrik, koga mi učimo nakon svakog farz-namaza, počevši od sabaha na Dan Arefata pa završno sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama”, rekao je Husein ef. Ramčilović.

Spisateljica i motivatorka Sara Sabri je svoje predavanje posvetila statusu žena, omladine, dužnostima roditelja prema djeci, djeci prema roditeljima kao i ključu uspjeha.

 

“Drago mi je što je omladina tu, s njima najviše volim da pričam i da imam interakciju.
U svojih 14 knjiga utkala sam sve svoje zananje, iskustvo i ono sto sam u svojih 36 godina uspjela da nadogradim sebe. Svi smo mi kreatura roditelja, slike njihove, ono što su oni umjeli, uložili u nas i mi smo njihovo ogledalo”, rekla je Sabri.

Ona je saopštila da svako od nas treba da se nadogradi i da teži usavršavanju.

“Nadogradnja je kad na dan pročitamo barem 40 stranica, kada gledamo dokumentarne filmove, kada istražujemo, kada sebi zacrtamo neki cilj. Posmatrajući omladinu i pišući o njima, nekako mi se čini da oni, da li je to pod uticajem roditelja, sistema, obrazovanja ili nešto drugo, besciljno luta. A njihovi ciljevi su prolazni, nevrijedni. Voljela bih da sebi damo visoke ciljeve, da kada odemo sa ovog svijeta ostane nešto iza nas”, naglasila je Sari.

Kako ona tvrdi, moramo nastojati da druge usrećimo, jer kada su oni srećni sreća nam se vraća kao bumerang i osjećamo bolje.
“Voljela bih da ne ulažemo i ne tražimo sreću u materijalnim stvarima, jer poslije svega toga što smo opipali, poslije brojnih veza, poslije brzih auta bilo čega nećemo se osjećati puno srećno. Ta sreća neće dugo trajati. Da bi insan osjećao sreću ona se mora temeljiti na duhovnoj potpori, ulaganju, odnosno na zacrtavanju ciljeva, i svaka stepenica će nas činiti jos srećnijim kada budemo koračali prema tom cilju. Trebamo težiti, kao roditelji, da našu djecu učimo moralnim načelima, da budu čestita – ne doktori, ne inžinjeri, ne bilo koja druga struka, već čestiti ljudi”, zaključila je spisateljica i motivatorka Sara Sabri.

Nakon zvaničnog progama prisutni su, u holu Centra za kulturu, mogli kupiti knjige ove spisateljice.

BAJRAM OSMANOVIĆ