SINAN TIGANJ ODGOVORIO MUHOVIĆU: ČEZNE ZA ZAVIČAJEM U PODGORICI I ZABORAVLJA DA JE I AVDO MEĐEDOVIĆ PJEVAO UZ GUSLE

Sinan Tiganj

Direktor Centra za kulturu Pernjica Sinan Tiganj je reagovao na navode predsjednika OO BS Petnjica Adnana Muhovića koji je rekao da guslarima i guslama nije mjesto na Internacionalnom festivalu izvornog stvaralaštva održanom u Petnjici.

,,Ništa nas ne čudi od onoga što saopštava Adnan Muhović, jer on inače može da kaže šta god hoće, a da se ne zapita da li ima utemeljenje za ono što saopštava. Možda su mu ovi topli podgorički dani dosadili pa čezne za zavičajem i sebi dozvoljava kao i mnogi koji odu iz Bihora da može da upravlja sudbinama ovdašnjih ljudi, svim institucijama i ustanovama.
Mi koji smo ostali ovdje se trudimo da Bihor i Petnjicu predstavimo na najbolji način, a u tom predstavljanju sebi i drugima uvijek smo isticali ono što je naše, ono što je autentično, a kada to činimo za sebe onda činimo da nikog ne uvrijedimo i nikog ne  ponizimo. Uporedo sa tim mi smo raspoloženi da se upoznamo sa drugim kulturama, drugim običajima i to ćemo činiti jer će JU Centar za kulturu i lokalna uprava uvijek biti posvećeni toj misiji.

Avdo Međedović

Koliko god vi imate negativne konotacije na ono što radi Centar za kulturu mi konstantno dobijamo pohvale od mnogih koji gostuju kod nas a gostovale su  mnoge znamenite ličnosti koje pripadaju različitim kulturama, što najbolje potvrđuje podrška  zapisana u “Knjizi utisaka”. A što se gusala tiče, koje vi pominjete podsjećamo vas da je najveći  EP u istoriji ljudske civilizacije „Ženidba Smailagić Meha” upravo uz gusle ispjevao naš znameniti  Avdo Međedović.
Na otvaranju VI Bihorskog kulturnog ljeta pjesma uz gusle je bila ljubavne tematike i nikoga nije vrijeđala i dok god je tako u Petnjici će se moći čuti i harmonika , frula, saz, ljerica, gajde, tapan, tarabuka, klavir, violina, Turska  igra „Zejbek“  i pjesma uz okretanje tepsije  a svakako i gusle. A da je to tako najbolja je potvrda  VI  Internacionalni festival izvornog stvaralaštva . Na otvaranju prepuna sala i aplauz upućen svim učesnicima  je mnogo važnija poruka nego vaša pisanija”, kazao je Tiganj.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Avdo_Me%C4%91edovi%C4%87

Iz Centra za kulturu su se osvrnuli i na riječi Mehovića da je paljenje “Lila” običaj srpske pravoslavne crkve, a ne Bošnjaka.

,,Gospodine Muhoviću, nemojte se brinuti za kulturu i kulturna dešavanja u Bihoru, jer ima ko da brine, a što se “Lila” tiče Centar za kulturu nema nikakvu organizacionu ulogu pa samim time nemate pravo da nam spočitavate udio u tome” stoji u odgovoru Sinana Tiganja.

ALMINA ŠABOTIĆ