KONFERENCIJA “UJEDINJENI PROTIV ZAGAĐENJA” U ĐAKOVICI: EVROPSKA PODRŠKA ZA REGION

Konferencija u Đakovici

U četvrtak 27. juna u Đakovici je održana konferencija na kojoj je prestavljen prekogranični projekat Ujedinjeni protiv zagađenja – UAP, koji se finansira sredstvima pretpristupne podrške EU.

Korisnici granta su: opština Đakovica i Let’s Do It Peja  sa Kosova,  opština Petnjica i Centar za regionalni razvoj – Rožaje sa  crnogorske strane

Konferencija u Đakovic

Ukupan iznos EU sredstava: 298,307.81 €

Ukupna vrijednost projekta: 350,950.37 €

Trajanje projekta: 24 mjeseca

Očekivani rezultati projekta:

Uspostavljanje dijaloga i podizanje svijesti o opasnosti od ilegalnih deponija među stanovnicima, službenicima i mladima; izrada sveobuhvatne mape ilegalnih deponija koja će biti sanirane u toku implementacije projekta;

Poboljšanje infrastrukture na mjestima za prenos otpada – izgradnja transfer stanica; poboljšane obuke i mjera sigurnosti zaposlenih, uključujući razmjenu najboljih praksi; otklanjanje ilegalnog otpada i unapređenje radnih uslova preduzeća čija je djelatnost vezana za tretman komunalnog  otpada.

Delegaciju sa crnogorske strane predvodio je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović sa saradnicima: Ismet Latić koautor projekta Ujedinjeni protiv zagađenja – UAP, Adis Ličina član projektnog tima i Anita Muhović , te pretstavnici Centara za regionalni razvoj, Almir Šutković projektni koordinator i Fikret Kuč clan projektnog tima.

Nakon konferencije predsjednik opštine Petnjica je posjetio gradonačelnika Đakovice g-dina Ardiana Gjinija i tom prilikom je bilo govora o brojnim temama koje su bitne za ove dvije opštine.

Predsjednik opštine Petnjica Samir Agović je istakao zadovoljstvo zbog prilike da opština Petnjica zajedno sa opštinom Đakovica koristi sredstva EU za sveukupni razvoj. Dogovorena je saradnja i u oblastima kulture, sporta kao imogućnosti za dalju saradnju.