OBILJEŽEN DA OSI U PETNJICI – IZAĐITE IZ SJENKE, DRUŠTVO ŽELI DA VAM POMOGNE

Obilježen Međunarodni dan OSI

Danas je u Centaru za kulturu u Petnjici prvi put obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom u organizaciji SMŠ, a uz podršku direktora Muhameda Adrovića i profesora.

 

Organizaciji su prethodila dva događaja, obiljezavanje 3. decembra i prikupljanje novčanih sredstava za Amelu Hot.
Odigrana je predstava učenika SMŠ koja je ukazala na jednakosti svih ljudi u društvu.
Da su i lica sa invaliditetom lica koja imaju izražene talente pokazao je i mizički hepening Damira Kožara.
Prisutnima se obratio i Denis Ramdedović u ime  NVO “Lica sa invaliditetom” i kazao da je pozitivno iznenađen idejom SMŠ da obilježe ovaj dan u Petnjici i da svi zajedno ispoštujemo jednakost.
“Lijepo je kad neko misli na nas i kad smo prihvaćeni u društvu, a da misle na nas ovaj put je pokazala SMŠ”, kazao je Ramdedović.
Za portal Radija Petnjica jedan od organizatora nastavnica Elmaza Muratović da je ovo primjer kako treba nekome posvjetiti pažnju.
“Vrijeme pripreme bilo je kratko, ali mislim da su učesnici odgovorili svom zadatku i svima dali do znanja kako trebamo poštovati lica sa invaliditetom. Ovo je primjer kako se nekom posvjećuje pažnja i da te osobe mogu biti nadarene posebnim talentima. Ujedno ovo je i poziv za one porodice koje imaju članove sa smetnjama u razvoju i sa nekim vidom invaliditeta da izađu iz sjenke, jer vremena se mijenjaju i društvo zaista misli na njih i želi da im pomogne”, kazala je Muratović.
ALDIJANA NOVALIĆ