SMOTROM FOLKLORA ZAOKRUŽENO BIHORSKO KULTURNO LJETO

Smotra folklora u Petnjici

Centar za kulturu Petnjica i KUD „Bihor“, proteklog vikenda su bili domaćini 7. Međunarodne smotre folklora – Petnjica 2018. Na smotri učešće je uzelo šest folklornih ansambala: KUD mladih iz Novog Pazara, KUD Podgorski biseri iz Prizrena, BOKUD Đerdan iz Vitomirice, KUD Vesna iz Mojkovca,  KUD Plavsko jezre i domaćin „Bihor“ iz Petnjice.

 

Na smotri je bilo najvaljeno i KUD Frula iz Raške. Međutim, zbog smrtnog slučaja nijesu bili u mogućnosti da dođu. Smotru folklora je otvorio direktor Centra za kulturu Sinan Tiganj koji je pozvao sve prisutne da, minutom ćutanja, odaju poštu preminulom mladom članu folklornog društva iz Raške.

Sala centra za kulturu je bila do poslednjeg mjesta ispunjena. Smotru je otvorio domaćin KUD Bihor sa koreografijom „Šarenika jabuka“, a onda su na scenu nastupili članovi KUD mladih iz Novog Pazara sa koreografijom spletom igara iz Sandžaka. Nakon njih su nastupili Mojkovčani sa spletom igara iz Crne Gore, a onda su na scenu nastupili Podgorski biseri iz Prizrena sa spletom igara iz Prizrena i okolinom. Plavljani su se predstavili sa „Alaturko“ i spletom igara iz Plava i Gusinja. Pored folklornih ansabala, ljubiteljima tradicionalnih igara su se predstavili i Adis Mulić i Sabahudin Sinanović, muzičari iz Rožaja.

Svim učesnicima su uručene zahvalnice za učešće od strane organizatora kao i sponzorima: DOO SimonVoyages, Građevinsko preduzeće Bihor, DOO Merak, Tref marketi kao Almir Muratović i Mersad Latić.

„Ovom manifestacijom smo zaokružili V Bihorkso kulturno ljeto koje je još jednom potvrdilo da smo i ove godine uspjeli da raznovrsnim sadržajima pokažemo da kultura ima posebno mjesto u našoj opštini. Publika je imala mogućnost da uživa u igrama i narodnim nošnjama iz regiona a članovi folklornih ansambala su na najbolji način potvrdili ono što se od njih i očekivalo. Zahvalnost dugujem Ministarstvu kulture koje je projektom podržalo programe Bihorskog kulturnog ljeta kao i sponzorima manifestacije i svim onima koji su pomogli da ova manifestacija uspije, a posebno Adu Softiću i Rešku Šabotiću koji su, slikom i kamerom, zabilježili ovaj događaj. Meni lično je žao za tragičnu situaciju sa članom KUD Frula iz Raška i veče je proteklo sa vidljivom tugom i sjetom. Ono što moram da istaknem to je, da i pored toga što je bio neradan dan, svi zaposleni u Centru za kulturu su dali svoj maksimum“, istakao je Sinan Tiganj i dodao da će sledeća smotra folklora biti u proslavi velikog jubileja, 40.godina od osnivanja KUD Bihor.

DENIS BOŽOVIĆ