RODITELJIMA DOSADILO DA ČEKAJU MINISTARSTVO, SAMI BRINU O PREVOZU ĐAKA

Avdulah Latić i Enver Rastoder

Prevoz za pedesetak učenika iz Petnjice koji pohađaju školu u Beranama i dalje nije riješen. Snalazi se kako ko umije, baš kao i mještani koji su nezadovoljni javnim prevozom, odnosno povezanošću sa susjednom opštinom.

Enver Rastoder i Avdulah Latić kažu da je prevoz đaka i mještana bio bolje riješen i  sedemdesetih godina.

“Petnjica je i sedamdesetih imala bolji prevoz nego što mi imamo danas. U 21. vijeku neprihvatljivo je i nezamislivo da nemamo prevoz, pa shodno tome pitamo nadležne prije svega one u državi, koji motiv mogu imati ljudi za ostanak na ovim prostorima ako im jedan od osnovnih uslova za život nije zadovoljen. Svi smo svjesni koliko je znanje i učenje važno za mladog čovjeka. Ova generacija se suočava sa nesvakidašnjom barijerom, nemogućnosti da se dođu do škole”, izjavili su Rastoder i Latić.

Molbe i zahtjeve slali su na dosta adresa, ali nijesu dobili konkretan odgovor niti bilo kakav vid podrške. Postojale su inicijative i razmišljanja da se problem rješava protestima, dok su se roditelji, svjesni da vaspitavaju i školuju akademske građane odlučili na konkretno rješavanje problema.

“Uputili smo zahtjev Opštini i Ministarstvu prosvjete u dogovoru sa roditeljima djece koja nemaju prevoz, ali nijesmo dobili nikakakvu podršku, pa smo bili prinuđeni da sami pronađemo i angažujemo nekog ko će našu djecu prevoziti. Uspjeli smo u tome poslije 15 dana od početka školske godine, s tim što je pretplata na nivou mjeseca znatno veća, ali to je jedino i najbolje rješenje koje smo imali. Krenuli smo za nas težim, ali vjerovatno ispravnijim putem za budućnost naše djece”, dodali su Rastoder i Latić.

Latić i Rastoder navode da ovo nije rješenje za svu djecu koja putuju sa teritorije Bihora, ali znatno bi se poboljšalo stanje prilikom putovanja.

“Uvjereni smo da postoje mnoge poteškoće u rentabilnosti linija, ali takođe trebamo da znamo da jedino tako možemo sačuvati mlade i život na ovom prostoru. Nekada smo imali deset linija na relaciji Petnjica – Berane, a sada naša djeca svakog jutra brinu da li će i kako će otići do škole. Dajmo šansu mladima, pružimo im ruku, omogućimo im minimum uslova kako bi imali volje za školovanjem i ostankom u Petnjici”, zaključili su na kraju Rastoder i Latić.

ALDIJANA NOVALIĆ