KUD “BIHOR” DRUGI NA SMOTRI U SARAJEVU

KUD „Bihor„ je na IV internacionalnom festivalu folklora i tradicionalne muzike  koji  je održan u Sarajevu u okviru Novogradskih dana, osvojio drugo mjesto sa 60 poena.

Na festivalu je učestvovalo osam kulturno umjetničkih društava iz Turske, Sjevernog Kipra, Hrvatske, Makedonije,  Bosne i Hercegovine a predstavnik Crne Gore bilo je KUD Bihor iz Petnjice.

Prve večeri učesnici su nastupili  na otvorenom u  spotrskom Centru „Safet Zajko„ a druge večeri u sportskoj hali „Ramiz Salčin“.

Žiru u sastavu, Ana Babić, profesorica muzike predsjednica žirija koja je i predsjednica Skupštine kantona Sarajevo, profesor Husein Zvrko, Faruk Alkaja iz Burse – Turska, Faiz Softić književnik iz Luksemburga, Božica Prša iz Osijeka – Hrvatske, Alil Selim iz Skoplja, Makedonija i Sinan Tiganj, predsjednik KUD Bihor iz Petnjice .

„Koliko je konkurencija bila jaka govori i podatak da je razlika između prvog i drugog iznosila 1,25 poena , a razlika između drugog i trećeg mjesta 1,40 poena“, istakao je Sinan Tiganj, predsjednik KUD Bihor.

Prvo mjesto je osvojio Ansambl „Ibe Palikući“ iz Skoplja  sa 61,25 poena , drugo KUD „Bihor„ sa 60 poena, dok su treći bili članovi Ansambla „MAARIF COLLEGE FOLK DANCA GROUP„ iz Nikozije – Sjeverni Kipar sa 58,40 poena .

„Osvojeno drugo mjesto je veliki uspjeh za naš mladi sastav koji je nastupio u Sarajevu  jer smo imali tri člana koji su  po prvi put  nastupili na nekom festivalu. To je dokaz da se u KUD-u Bihor radi veoma dobro iako kuburimo sa djecom  posebno sa muškarcima, jer smo nastavili kontinuitet priznanja koja stižu sa svih strana. Prošle godine smo bili dobitnici najvećeg opštinskog priznanja nagrade “ 4 avgust“. Moram istaći i veliku želju naših članova da se ravnopravno bore sa predstavnicima  drugih društava koji su bili mnogo stariji  pogotovu pobjednici Festivala. Da napomenem da će članovi KUD-a „Bihor“ od 7. do 13. jula učestvovati na 32. Altin Karađoz Festivalu koji će se održati u Bursi koji je inače jedan od najvećih festivala u Turskoj na kojem će učstvovati  25 država i među kojima su i predstavnici Indije, Kine, Obale Slonovače, Meksika  i dr“, istakao je za portal radija Sinan Tiganj i dodao sve pohvale na račun organizatora festivala u Sarajevu. „Organizator i domaćin KUD „BUL BUL“ i direktor festivala Sahudin Kačar su  bili odlični domačini i potrudivsi  se  da svim  učesnicima  omoguće   da obiđu kulturne znamenitosti Sarajeva, Baščaršiju i spomenik djeci Sarajeva poginulim u suludom ratu devedesetih“, istakao je predsjednik KUD Bihor, Sinan Tiganj.

DENIS BOŽOVIĆ