ALJO EF. CIKOTIĆ: RAMAZAN JE PROLJEĆE ZA DUŠE

Aljo Cikotić

U punoj sali Cnetra za kulturu održano  je predavanje na temu “U susret Ramazanu “. Gost predavač bio je  mr. Aljo ef. Cikotić, imam džemata Kalibunar u Travniku, dok je moderator bio direktor Centra za kulturu, Sinan Tiganj, a veče je dodatno uljepšala i maturantkinja Medrese Mehmed Fatih iz Podgorice, Alma Taraniš, koja je izvela nekoliko ilahija.

Gost predavač je  prilikom gostovanja odgovarao na pitanja moderatora, koja su bila podijeljena  u tri dijela. Između ostalog, ef. Cikotić je pojasnio kako je tekao njegov put od rodnih Trpezi preko Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Fakulteta islamskih nauka, te na koji način je najbolje da se pripremimo i dočekamo Ramazan, po čemu je Ramazan posebno bitan i vrijedan, koje nagrade imaju postači, koji savjet uputiti muslimanima koji još uvijek ne poste i ne klanjaju, šta je to pokajanje i koji su uslovi za ispravno pokajanje, kao i kako se ponašati nakon Ramazana

“Ramazan je proljeće za duše. Svako dobro i korisno djelo koje čovjek učini u ovom mjesecu raste, razvija se i buja. Njegov post, namaz, razni oblici doboročinstva donose mnogostruku nagradu.Ovaj mjesec je došao da opere prljavštinu grijeha čistom vodom pokajanja. Došao je da očisti duše i srca, da ujedini muslimane na pravom putu. Došao je da pruži priliku za pokajanje i vraćanje Allahu dž.š. U ovom blagoslovljenom mjesecu Allahove kuće, džamije, pune su klanjača, učača, upućivača, i onih koji traže, i onih koji žele uputu. Propis posta u mjesecu Ramazanu ima za cilj postizanje bogobojaznosti i ustrajnosti na pravom putu. Ramazan je dragocjena prilika da zaslužimo Allahovu milost i oprost, da spoznamo put sreće ispasa. Uzvišeni Allah obećava posebnu nagradu postačima, pripremio je za njih i posebna vrata u Džennetu po imenu Rejjan. Nagrada slijedi i odmah nakon Ramazana prema riječima Poslanika s.a.v.s.: Ko isposti Ramazan s imanom, iskreno tražeći i želeći Allahovo zadovoljstvo i nagradu, Allah, dž.š., će mu oprostit prijašnje grijehe. Ko ga isposti i isklanja s imanom, iskreno tražeći i želeći Allahovo zadovoljstvo i nagradu, izaći će iz Ramazana čist od grijeha kao na dan kada ga je majka rodila”, rekao je, gostujuću u Centru za kulturu, mr. Aljo ef. Cikotić.


ALDIJANA JAVOROVAC