DRUGI SKUP BRATSTVA RASTODERA U LUKSEMBURGU

Skup Rastodera u Luksemburgu

Proteklog vikenda u Zanemu (Sanem) drugi put se okupilo mnogobrojno bratstvo Rastodera koji zive u Zapadnoj Evropi.
 Slogan manifestacije „Jednom brat – dovijeka brat“ opravdan je samo činjenicom da se u velikoj gradskoj sali okupilko više od 300 bratstvenika. 
Učesnici skupa, koji se duže nijesu vidjeli, imali su priliku da evociraju uspomene, dok je bilo i onih koji su se tek upoznali.

Skupu su prisustvovale i odive i zetovi. Već je poznato da bratstvo čine Rastoderi, Kršići, Nurkovići i Medunjani. I ovom prilikom na skup je bio i radovao se  Šabo Kršić. 
Rastoderima u Luksemburgu je, kako se kaže, „nogu povukao“ Hazbija Rastoder koji je davne 1973 . u ovu državu došao sa rahmetli bratom Husnijom. On je dobio čast da otvori  skup koji polako postaje tradicija.

Osvrćući se na značaj ovakvih okupljanja Hazbija je istekao da ideju treba njegovati i pohvalio prisustvo mladih ljudi koji ce je nastaviti. 
Ovu priliku predsjednik Odbora bratstva u Luksemburgu Hamdija Rastoder iskoristio je da Hazbiju i njegovu suprugu Bajru iznenadi i čestita im zlatnu svadbu, odnosno 50 godina braka. Slavljenicima su uručeni prigodni pokloni, što je propraćeno velikim aplauzom.

„Moramo priznati da nešto zavisi i od nas pa smo odlučili da se suprostavimo tome i kroz skupove bratstva podsjetimo na vrijednosti koje vežu i učvršćuju porodicu, da se radujemo uspjehu svog prezimenjaka ili komšije, ma ko on bio.
 Budimo kao jedno zbog generacija koje dolaze tj. da znamo ko smo, kuda idemo i na kraju ono najvažnije da se vraćemo zavičaju“, istakao je predsjednik Odbora bratstva Rastodera.

Program je vodila sekretarka odbora Arnela Rastoder, 
koja je djeci pripremila i podijelila prigodne poklone. Time  je na pravi način pokazala kako se brine o najmladjem naraštaju.
Uz svečanu večeru i bogat kulturno-zabavni program, u kojem je učestvovala folklorna grupa Zavičajnog kluba „BIHOR“i pjevača nekadašnje grupe “Nervozni poštar“ Nukija, igralo se i pjevalo do kasno u noć.
 Program je vodila sekretarka odbora Arnela Rastoder.