ĐUKANOVIĆ U PETNJICI OSVOJIO 83,46 ODSTO GLASOVA

Kandidat Demokratske partije socijalista za predsjednika Crne Gore Milo Đukanović je na juče održanim predsjedničkim izborima sa oko 70-80 odsto glasova ubjedljivo pobijedio u Ulcinju, Rožajama, Plavu, Gusinju, Petnjici i Andrijevici.

U Petnjici je za njega glasao 2.382 građanina ili nevjerovatnih 83,46 odsto, za Draginju Vuksanović 234, a za Hazbiju Kalača 142. Mladen Bojanić je dobio glas od 80 Bihoraca, Marko Milačić 10, dok je Dobrilo Dedeić zavrijedio četiri glasa. Najmanju podršku dobio je Vasilije Miličković sa osvojena dva glasa.

Iako je nezahvalno upoređivati rezultate predsjedničkih izbora sa brojem glasova na proteklim lokalnim izborima, oni ipak pokazuju neke trendove. Tako dolazimo do podatka da je Đukanović u Petnjici osvojio 147 glasova manje od DPS, SD i BS zajedno na lokalnim izborima. DPS je prošle godine osvojio 1.721 glas, SD 356, a BS 452. Ako ovome dodamo da se lokalna partijska infrastruktura Bošnjačke stranke nije baš “pretrgla” u kampanji da promoviše Đukanovića kao budućeg predsjednika države, jer se u Petnjici ponaša kao opozicija, a ne kao saveznik, onda se može zaključiti da je prema broju glasova Đukanović ostao na istom nivou kao i na loklanim izborima.

Sa druge strane kandidatkinja SDP je osvojila 77 glasova više od njene partije na lokalnim izborima. SDP je u novembru prošle godine osvojio 157 glasova, a Vuksanović na predsjedničkim izborima 234. Priliv od 77 glasa predstavnici SDP najvjerovatnije od dijela nezadovoljnih glasača BS i Demokrata kao i dijela glasača Pozitivne Crne Gore koja je na lokalnim izborima osvojila 69 glasova. Ipak veći dio glasača ove partije je najvjerovatnije glasao za Đukanovića.

Slična situacija je i sa predstavnikom Stranke pravde i pomirenja koji je uodnosu na svoju stranku na predsjedničkim izborima dobio 39 glasova više. Kao i kod predstavnice SDP, povećanje broja glasova Kalaču u odnosu na SPP vjerovatno je došlo iz istog “rezervoara” – nezadovoljnih glasača BS i Demokrata. Na lokalnim izborima SPP (BDZ) je osvojio 103 glasa.

U Petnjici je podbacio i kandidat Mladen Bojanić kojeg su podržale Demokrate.

S obzirom na činjenicu da je Đukanović u Petnjici izvojevao pobjedu od nevjerovatnih 83,4 procenta u odnosu na sumirani rezultat svih kandidata, koji su osvojili 16,5, da se zaključiti da su Bihorci, građani Petnjice, prepoznali poruke koje je su poslate iz štaba Mila Đukanovića te da su opoziciji jasno stavili do znanja da mora da mijenja taktiku i to drastično.

Link na kojem možete vidijeti kompletne rezultate predsjedničkih izbora. 

http://rezultati.dik.co.me/

SAMIR RASTODER