OO SDP PETNJICA: PRIGOVORE ŠALJEMO DRŽAVNOJ IZBORNOJ KOMISIJI

SDP Petnjica

OO SDP Petnjica je saopštila da je prije izbora skretali pažnju građanima Bihora da ne “nasijedaju na jeftine trikove, ucjene, kupovine i lažna obećanja od strane aktera lokalne petnjičke vlasti”, ali se desilo ono čega su se najviše bojali, a to je da je većina Bihoraca, kako kažu, podlegla “isprobaninim i ustaljenim metodama zastrašivanja i ucjenjivanja od strane pomenutih aktera”.
“U toku samog izbornog dana u Petnjici desile su se brojne nepravilnosti i zloupotrebe. Tu prije svega mislimo na zloupotrebu državnih resursa u isključivo izborne svrhe, nuđenje pomoći u vidu građevinskog materijala zarad dobijanja podrške, različiti vidovi pritisaka na kandidate za odbornike sa naše liste, pritisci na članove Biračkih mjesta koji su bili toliki da se neki nisu čak ni pojavili. Osim toga, u toku izbornog dana smo imali pojavu da su na cijeloj teritoriji naše Opštine postojali mini štabovi DPS-a koji su bili raspoređeni u privatnim kućama, pekarama, poslastičarama, lokalima i drugim objektima pogodnim za te nečasne radnje. Takođe, u toku izbornog dana smo došli do informacije da je izvršena zloupotreba identifikacionog dokumenta ženske osobe koja je hospitalizovana u beranskoj bolnici a umjesto koje je glasala neka druga ženska osoba putem pisma. Na istom biračkom mjestu, nakon uvida u izborni materijal ustanovili smo da je došlo do izborne krađe a što pokazuju glasački listići kojih je prema zapisniku bilo 127. Nakon brojanja, utvrdili smo da ih je 128, kontrolnih kupona 133 a potpisanih odrezaka iz aparata 126. Ista zloupotreba se desila i na biračkom mjestu broj 2. Lagatori. Izvjesno je da se ovdje desila očigledna izborna krađa. Nakon što smo izvršili uvid u izborni materijal, pokazalo se i da su se naše tvrdnje i predizbornje sumnje nažalost obistinile i da je većina glasova u Petnjici dobijena na nefer način. Najbolji dokaz za to su glasački listići od kojih je veći dio zaokruživan različitim bojamam, flomasterima i geometrijskim oblicima.
Zbog svega ovoga navedenog ovim putem iskazujemo duboko žaljenje zbog toga što smo kao slobodni građani dozvolili da se sve ove stvari dese. Takođe, napominjemo da smo u zakonskom roku uložili prigovore na sve ove navedene neregularnosti koji su bez adekvatnog obrazloženja kao neutemeljeni odbijeni od strane OIK-a. S obzirom da je Opštinska izborna komisija odbacila naše tvrdnje i nije uvažila prigovor, obavještavamo građane Petnjice da ćemo se obratiti Državnoj izbornoj komisiji i svim nadležnim organima kako bi se ove zloupotrebe detaljno istražile i izbori na biračkim mjestima na kojima su se dogodile izborne krađe ponovili”, saopštili su iz OO SDP Petnjica.