KNJIŽEVNO VEČE ISNAMA TALJIĆA

Isnam Taljić

U sklopu Bihorskog kulturnog ljeta sjutra će biti upriličeno književno veče savremenog bošnjačkog pisca Isnama Taljića.

U promociji će učestvovati Safet  Hadrović Vrbički i Mirsad Rastoder.

Oni će govoriti o književnom opusu ovog autora 12 romana, što je najveći romaneskni opus u Bosni i Hecegovini.  Njegovi najpoznatiji romani su: ,,Sultan Fatih“, „Sezonac“, „Roman o Srebrenici“ „Put iz Mekke – Sablja šejha Hasana Kaimije“, „Tajna knjiga Endelusa“, „Vjetrometina“, „S kapetanom Vidrom na Šarenoj rijeci“, „Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke“

Isnam Taljić je rođen u Vlasenici 1954. godine  gdje je i živio do velikosrpske agresije na BiH. Bio je dopisnik, zatim novinar i urednik u „Oslobođenju“. Potom  urednik magazina „Ljiljan“ do  2005. godine.

Taljić je pisac  značajnog i obimnog opusa. Do sada je objavio 22 knjige, odnosno, s ponovljenim izdanjima, 42. Jedan je od najzačajnijih savremenih bošnjačkih pisaca.

Njegova knjiga „Roman o Srebrenici“ dosada je imala 12 izdanja i poslije rata je najprevođenija knjiga belestrike nekog autora iz BiH.

Uvršten je u antologiju nove svjetske priče „Kuala Lumpur Litery Festivala“, 2004. godine.

Najnagrađivaniji je pisac za kratku priču i pripovijetku. Između ostalog, jedini je  tri puta dobio prvu nagradu „Zija Dizdarević“.

Ovo književno veče možete ispratiti sjutra u petnjičkoj sali Centra za kulturu sa početkom od 20h.

Organizator večeri je NVO Centar za kulturu Bihor.

SELMA ADROVIĆ