VELIKO PRIZNANJE: ZK BIHOR DOBIO NAGRADU ZA DOPRINOS U OBLASTI KULTURE

Ministar Darmanović i predsjednik ZK „Bihor“ Halilović

 

Zavičajni klub “Bihor”, iz Luksemburga i Udruženje Crnogoraca Novog Sada nagrađeni su za doprinos u oblasti kulture; Ljubo Dabović (SR Njemačka) dobitnik je Nagrade za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti;Vojislav Kovač (Slovenija) dobitnik je Nagrade za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore; Bedri Gul (Turska) nagrađen je za unaprijeđenje privrednog partnerstva sa Crnom Gorom; Ćazim Džaferović (SAD) za dobročinstvo a Ljubomir Radanović (Belgija) za doprinos u oblasti sporta.

Nagrađeni su kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova “imajući u vidu dugogodišnji angažman i posvećenost u radu predloženih kandidata na planu jačanja saradnje sa matičnom zemljom”.


Zavičajni klub „Bihor“ jedna je od najbrojnih organizacija naših iseljenika u svijetu. Svojim aktivnostima već dugi niz godina daju ogroman doprinos na promociji obrazovne, kulturne, sportske i privredne saradnje sa svojom matičnom zemljom. Prepoznatljivi po velikoj privrženosti i posvećenosti kraju iz kog potiču, ZK Bihor je veoma angažovan na očuvanju i promociji kulture i tradicije Crne Gore, kroz aktivno učešće na brojnim manifestacijama, od kojih se naročito ističu realizacija tradicionalne manifestacije „Dani bošnjačke kulture“, te učešće na Velikom međunarodnom kulturnum festivalu u Luksemburgu i izdavanje stručno uređenog časopisa odnosno književno-informativne revije „BIHOR“.

Posljednjem sastanku Komisije za sprovođenje postupka dodjele nagrada iseljenicima i organizacijama iseljenika prisustvovali su predsjednik Dragan Mitov Đurović, kao i članovi Selim Lika, v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za konzularne poslove Ministarstva vanjskih poslova, Abedin Adžović, predsjednik Gradske opštine Tuzi, Zoran Srzentić, predsjednik Opštine Bar, Olivera Vukadinović, v.d. direktora TVCG i Vera Kirović, predsjednica NVO “Asocijacija za saradnju sa dijasporom”.

Nagrade će, kako je saopšteno, 31. jula na manifestaciji “Dani iseljenika” u Petnjici uručiti predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković.