PETNJIČKI SREDNJOŠKOLCI POSJETILI REGIONALNI BIZNIS CENTAR

Srednjoškolci iz Petnjice u Regionalnom biznis centru u Beranama

Učenici Srednje mješovite škole u Petnjici, njih 13 koji pohađaju sekciju „Preduzetništvo“, predvođeni svojim profesorima, juče su posjetili Regionalni biznis centar u Beranama. Zajedno sa vršnjacima iz Andrijevice i Srednje stručne škole iz Berana, imali su priliku da se upoznaju sa radom RBC Berane.

Ovo je bila jednistvena prilika da se učenici petnjičke škole upoznaju sa podrškom koju pruža ovaj Centar početnicima u biznisu, a prema izjavama nekih od učenika, taj dio je bio i najzanimljiviji.

„Bilo nam je prelijepo, oduševljeni smo dočekom, a posebnu moju pažnju je okupirala prezentacija podrške za mlade početnike u biznisu, gdje su nam predočene mogućnosti pokretanja sopstvenog biznisa nakon završetka srednje škole. Ljudi koji vode ovaj Centar bi nam pomogli, dali bi nam prostor za rad i nesebično bi nam izašli u susret po svim pitanjima vezanih za pokretanje biznisa“, kazala je za portal radija učenica IV razreda Ekonomskog smjera u Petnjici, Elma Ličina.

Amela Latić je istakla da je zadovoljna posjetom, a prije svega je zadovoljna što se, nakon što se uspjelo da škola u Petnjici bude samostalna, pokrenulo i sada ravnopravno učestvuju na seminarima edukativnog karaktera.

„Vrijeme je i mi da se pokažemo i doprinesemo njenoj reputaciji. Od ove školske godine formirana je preduzetnička sekcija koja je od značaja za učenike svih obrazovnih profila. I pored toga što nemamo dovoljno sredstava, uspijevamo da izrazimo svoju preduzetničku kreativnost jer imamo jaku motivaciju i podršku od strane naših profesora“, istakla je Amela Latić, učenik IV razreda Ekonomskog smjera iz Petnjice.

Erna Klica, učenica IV razreda Ekonomskog smjera je kazala da je oduševljena srdačnim dočekom u RBC-u.

„Objasnili su nam svrhu njihovog postojanja. Njihova priča nas je uvela u svijet biznisa i kako krenuti od početka. Cilj njihovog postojanja jeste da pomognu start up preduzećima, tako da ako se odlučim da pokrenem sopstveni biznis, sada znam kome treba da se obratim“, kaže Erna Klica.

Za Abida Osmanovića, učenika III razreda Srednje mješovite škole u Petnjici, ovo je bilo prvo iskustvo i saznanje da postoji RBC u Beranama. Nakon što je zajedno sa svojim drugarima iz Petnjice i vršnjacima iz Andrijevice posjetio Srednju stručnu školu „Vukadin Vukadinović“, gdje su imali priliku da se upoznaju sa radom preduzetničkog centra u toj školi, pošli su u Regionalni biznis centar gdje se prvi put upoznaje sa ovom organizacijom i sa ciljem njenog postojanja. Zajednički zaključak petnjičkih srednjoškolaca jeste taj da, nakon završetka srednje ekonomske škole, ukoliko budu željeli da otpočnu neki svoj biznis, imaju gdje da potraže stručnu pomoć.

DENIS BOŽOVIĆ