PREZENTOVAN AGROBUDŽET ZA 2017. U PETNJICI

Prezentacija Agrobudžeta 2017.

Danas su predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore, u sali Centra za kulturu u Petnjici održali prezentaciju Agrobudžeta za 2017.godinu.

Agrobudžetom za 2017. godinu predviđeno je 31,54 miliona eura što je za 39.13% više nego li u prošloj, 2016.godini. Ono što je posebno bilo interesantno svim prisutnim jeste činjenica da je za sektor poljoprivrede predviđeno 29.497 miliona eura i to kroz 39 mjera. Posebno je zanimljiva podrška za mlade poljoprivredne tehničare i poljoprivredne inžinjere koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje, koji prvi put imaju pravo na 100% podršku u iznosu od 10.000 eura za projekte, iz oblati poljoprivrede, koje će realizovati u mjestu u kojem žive. Uslov da bi se ostvarila ova podrška jeste da su upisani u registar poljoprivrednih osiguranika. Takođe, danas su svi prisutni su saznali da svi mladi ljudi, koji upišu poljoprivredni fakultet i budu redovni studenti, imaju pravo na stipendiranje pod uslovom da, nakon završenih studija, vrate u mjesto gdje žive i da u njemu započne poljoprivrednu proizvodnju.

Kada je u pitanju oblast stočarstva, još povoljniji su uslovi predviđeni agrobudžetom. Smanjen je broj uslovnih grla za ostavrivanje prava za subvenciju, i on umjesto dosadašnjih 4 grla, sada je minimum 3 grla krupne stoke, kao i sa 40 ovaca, sada je 30 ovaca i koza. „Bitno je da naglasimo da je po prvi put agrobudžetom predviđeno da stočari, koji na svojim gazdinstvima imaju 3 ili više uslovna grla, mogu aplicirati za nabavku sitne poljoprivredne mehanizacije, kao što su kosačice, motokultivatori, freze u iznosu do 2.500 eura“, kazao je Irfan Agović, samostalni savjetnik za poljoprivredu u opštini Petnjica. Ono što je takođe predviđeno prvi put ovim agrobudžetom jeste podrška za bušenje bunara i ta podrška se daje u visini od 50% a maksimalni iznos podrške je 3.000 eura.

U ime  ministarstva, agrobudžet za tekuću godinu su prezentovali Vukota Stanišić – rukovodilac savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji, Gojko Babović – rukovodilac Službe za selekciju stoke, Enis Đokaj – načelnik Direktorata za ruralni razvoj i Amra Šabanić – samostalni savjetnik u Direktoratu za poljoprivredu i ribarstvo.

DENIS BOŽOVIĆ