DA LI ZBOG POLITIKE UČENICI “OŠ MAHMUT ADROVIĆ” NE UČE NJEMAČKI JEZIK?

Sjednica SO Petnjica

Polemika oko toga da li je politika uticala na odluku da njemački jezik ne bude izučavan u “OŠ Mahmut Adrović” obilježila je posljednju sjednici lokalnog parlamenta.

„Zbog čega u školi “Mahmut Adrović” u Petnjici nije uveden, kao drugi strani jezik, njemački u ovoj školeskoj godine iako su to uradile osnovne škole u Trpezima, Tucanju i Vrbici“, pitao je odbornik DPS Erol Muratovića. Pitanje je bilo upućeno najodgovrnijem u školi, direktoru a ujedno i odborniku BS Ervinu Durakoviću.  Odbornik DPS-a je naveo da je “poznato da su svi zajedno, na čelu sa predsjednikom opštine Samirom Agovićem, zalagali za to da drugi strani jezik bude njemački ili francuski”. On je tvrdio da su našli adekvatnog profesora i imali dogovor da drugi strani jezik u ovoj školskoj godini bude njemački jezik. Muratović logicira da OŠ Mahmut Adrović najelitna škola na području petnjičke opštine i da je mora biti generator svih obrazovnih procesa.

Odbornik BS i direktor OŠ Mahmut Adrović, Evin Duraković je kazao da ga iznenađuje činjenica da Muratović nije ni pročitao naslov izvještaja iz dnevnog reda.

„U školskoj godini 2015/16. nijedna osnovna škola u Bihoru nije mala njemački jezik. Vi ste kolega trebali ovo da stavite za narednu. Očito ste bili zauzeti nekim drugim stvarima, možda podjelom asfalta po selima ili možda nečim trećim, ali ja neću ulazit u to.

Upoznaću vas detaljno sa procedurom izbora izbornih predmeta. Naime, ne radi se o drugom stranom jeziku. Ovo što je uvedeno u tri osnovne škole u Bihoru je fakultativna nastava u šestom razredu i to po dva časa. Nije uveden drugi strani jezik, a vi ste to vjerovatno mislili na drugi strani jezik. Izborni predmeti za ovu, tekuću školsku godinu koji nije obuhvaćen ovim izvještajem, su se birali još na proljeću prethodne školske godine, tako da je tu proceduru započeo moj prethodnik. Radim na tome da se od naredne školske godine ponudi učenicima da izaberu izborni predmet, a ovih dana smo izvršili anketiranje učenika i njihovih roditelja. Ispostavilo se da je većinsko raspoloženje za njemački jezik. Poštovao sam proceduru, napravio anketu i učenici će se opredijeliti u aprilu ili martu. Oni će u ponudi imati ruski, njemački i onaj jezik za koji se opredijele. Do sada to nije moglo, i vi ste to objasnili. Nije postojalo kadrovsko rešenje. Sada to imamo i biće ponuđeno učenicima, a oni treba da donesu konačnu odluku. Fakultativna nastava je nešto drugoi nju određuje uprava škole odnosno direktor. Njesam htio u ovoj školskoj godini namećem učenicima nijedan strani jezik nego sam čekao da poštovao proceduru“, objasnio je Duraković.

Muratović nije bio zadovoljan odgovorom.

„Kolega Durakoviću, ja se u opštini bavim svim odgovornim pitanjima i ne bježim ni od kakvog pitanja. Ali, preče je bilo, umjesto da ubjeđujete radnike da vas politički podrže u osnovnoj školi, da se bavite konkretno ovim pitanjem. Ovim odgovorom apsolutno nijesam zadovoljan, ni ja, a ni građana. Logika je jasna. Kako su mogle Tucanje, Trpezi i Vrbica da uvedu njemački jezik. To je priča radi priče“, kazao je Ervin Muratović.

Polemika na relaciji DPS – BS se nastavila pa je Duraković rekao da se iza svega krije politika.

“Iza svega ovoga se krije politika, odnosno političko obećanje DPS momku koji predaje njemački jezik. Pošto je kolega kazao da ni zadovoljni građani, zašto ne pita kog kolegu Aljka Rastodera zašto nije uveo njemački jezik, nego pita mene. Zato što kod kolege Aljka rade nastavnici koji predaju ruski jezik a oni su vaši aktivisti i odbornici. Ti se ljudi štite da ne ostanu bez časova. Kod mene nije tako. Koliko je meni poznato, iz moje škole koleginica koja prodaje njemački je aktivista vaše partije i vama nije stalo da nju zaštitite. Meni jeste u onom domenu u kojem su moje nadležnosti. Međutim, neću da stavim interes radnika ispred interesa učenika. Objasnio sam vam proceduru i biće onako kako je propisano. Učenici će dobiti priliku da se izjasne i onaj predmet koji izaberu, ja ću uvesti. To će najvjerovatnije da bude od naredne školske godine“, odgovorio je Ervin Duraković.

Odbornik DPS-a Erol Muratović nije ostao “dužan” u polemici oko njemačkog jezika.

„Kolega Durakoviću sami ste rekli koji je razlog. Političke prirode. Znači zbog politike i zbog naših različitih mišljenja ne treba djeca da ispaštaju. Vi će te sada, kada odete u vašu ustanovu, pogledat zapisnike sa školskog odbora. Ova inicijativa postoji posljednje tri-četiri godine. Ono što mi ovdje ne smijemo da dozvolimo jeste da naše dnevno političke relacije utiču na obrazovanje djece“, kazao je dr Erol Muratović.

Duraković je podsjetio Muratovića da je na funkciji tek od marta 2016.

„Kolega Muratoviću, opet me izazivate da pominjem neke ljude koji nijesu tu. Rekli ste da je već tri – četiri godine aktuelna tema. Vi znate da sam ja na ovoj funkciji od 1.marta 2017. godine. Zašto nijeste pravili problem mom prethodniku? Da nije slučajno zbog toga što je i on vaš aktivista. Zašto on nije uveo njemački jezik, pošto, eto ja neću iz političkih razloga? Koje vam je on obrazloženje dao?  Isto koje i ja sada dajem, iz istog razloga, a tada nije postojala ni kadrovska mogućnost. Sada postoji i kažem vam, biće ponuđeno. Možete da se raspitate, tu živite, vi ste član školskog odbora. Imaćete tu dokumentaciju i vidjećete da je jednostavno ispoštovana procedura u potpunosti. Ako ne bude ispoštovana, postoje organi koji treba da brinu o tome i vi to možete da procesiurirate. “, zaključio je direktor OŠ Mahmut Adrović i odbornik BS Ervin Duraković.

S.R.