BRAJOVIĆ SA PREDSTAVNICIMA DIJASPORE U LUKSEMBURGU

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović boravio je danas u Luksemburgu gdje je održao radni sastanak sa predstavnicima udruženja čiji su članovi doseljenici iz Crne Gore.

Počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu, Remzija Camić zahvalio se Brajoviću i čestitao mu na novoj funkciji.
Predsjednik Skupštine Crne Gore je pozdravio prisutne i istakao da u svojoj političkoj karijeri, koja nije mala, nije imao puno lijepih dana kao ovaj, jer je parlamenmt Luksemburga retifikovao sporazum o pristupanju Crne Gore NATO.

On je upoznao prisutne o političkoj situaciji u Crnoj Gori, o izborima, bojkotu opozicije i naporima da se sadašnja situacija prevaziđe. Brajović je istakao razvojne projekte u Crnoj Gori, posebno auto-put prema sjeveru.

“Od predsjednika parlamenta Luksemburga Bartolomea čuo sam vrlo lijepe riječi o našim iseljenicima. Da su vrijedni, radni, odgovorni i takvo me mišljenje ljudi iz Luksemburga zaista raduje”, rekao je Brajović.
Vladimir Radulović, amasador Crne Gore u zemljama Beneluxa je istakao da ima izuzetnu saradnju sa svim udruženjima u Luksemburgu i da saradnju treba intenzivirati. On je podsjetio da je usvojen Zakon o saradnji sa iseljenicima, a i prije neki dan Vlada CG je usvojila strategiju o saradnji sa iseljenicima.

U ime Bošnjačko donatorskog fonda Enver Korać je rekao da to udruženje ima prvenstveni zadatak da stipendira studente sa sjevera Crne Gore te da su zadovoljni kako to do sada ide. On je istakao da već ima takvih studenata koje su završili studije. Korać je govorio i o drugom projektu, a to je stipendiranje jetimi (djece bez jednog ili oba roditelja) do punoljetnosti.
O radu i aktivnostima ZK Bihor govorio Esko Halilović, predsjednik udruženja posebno istakavši skorašnju nagradu za filantropiju koju je udruženje dobilo na Cetinju.
Udruženje Cooperation Luxembourg-Montenegro je predstavio predsjednik Alija Sijarić.
Fetija Kalač, sekretar udruženja Luksemburg-Crna Gora je čestitala Brajovicu novu funkciju i upoznala sa aktivnostima koje sprovodi ovo udruženje.

Edin Latić je ukratko upoznao gosta sa projektom investiranja u Petnjici i problemima na koje nailazi. Zamolio je da se prenese onima koji vode računa o ulaganjima u CG, da skrate birokratske procedure jer to, kako je rekao Latić, samo odvraća potencijalne ulagače.
Faiz Softić, urednik revije Bihor je pitao Brajovića da li je moguće otvoriti avio liniju Luksemburg-Podgorica.
Remzija Ajdrapašić, predsjednik skupštine ZK BIHOR, je istakao da bez izgradnje putnih pravaca prema Petnjici, posebno putnog pravca Petnjica-Bioča, nema ni značajnijeg razvoja tog kraja.

RAIF ADROVIĆ