DNEVNE NOVINE: ŠKOLA “25 MAJ” – MODERNA USTANOVA SA DUGOM TRADICIJOM

JU Osnovna škola “25. maj” Vrbica, Opština Petnjica, osnovana je 1923. godine. Njeno višedecenijsko postojanje garant su kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada. Udaljena je od centra Opštine Petnjica oko osam kilometara, a od Opštine Berane oko 20 km.
„Rad se odvija u jednoj, prvoj smjeni. Školski prostor odgovara ciljevima obrazovno-vaspitnog rada i estetski povoljno djeluje na razvoj i formiranje učeničke ličnosti. Uslovi rada u prethodnih petnaest godina vidno su poboljšani, a time i kvalitet nastave. Ova škola postaje moderna ustanova, a to je cilj svih zaposlenih“, kazao je za DN direktor JU OŠ „25. maj“ Ćeman Hazbo.
neima-agovicmentor-i-amina-tiganj
Neima Agović,mentor i Amina Tiganj

U klupama ove škole trenutno sjedi 92 učenika raspoređenih u sedam odjeljenja, pet jednorazrednih i dva odjeljenja dvorazredna kombinacija.

„Rad u ovoj školi predstavlja zadovoljstvo. Kolektiv čine iskusni pedagozi koji znanja i vještine permanentno unapređuju i prenose na učenike. Razvijaju kod učenika kritičko mišljenje, odgovornost i odnose zasnovane na međusobnom uvažavanju i poštovanju. Tako je učenik generacije u školskoj 2015/16. godini je bio Adnan Adrović“, zaključio je direktor Hazbo.
Prosvjetar mora da bude uzoran, odgovoran, objektivan
U ovoj ustanovi smatraju da prosvjetni radnik treba da bude uzoran, odgovoran, objektivan i kreativan, da znanje i umijeće nesebično prenosi na učenike, da objektivno vrednuje znanja i postignuća učenika i posjeduje vještinu i sposobnost otkrivanja talentovanih učenika.
Profesorica razredne nastave u JU OŠ „25. maj“ Neima Agović kaže da je rad sa djecom zahtjevan, odgovoran, ali čestit i human posao.
„Učenike doživljavam kao svoju djecu. Oni me inspirišu i svakog dana motivišu i daju novu snagu da tim mladim ljudima prenesem što više znanja i učinimo ih srećnim. Njihov uspjeh je i moj uspjeh. Ako bi ponovo birala zanimanje, izabrala bih isto“, kazala je Neima.
Fatima Adrović je nastavnica matematike u JU OŠ „25 . maj“. Za DN kaže da se ljubav prema matematici rodila još u osnovnoj školi.
„Posao nastavnika nije nimalo lak. Potreban je veliki rad i odricanje, ali raditi nešto što se voli nije teško, jer to je jedinstven i human posao. Volim svoj posao i rad sa djecom. Smatram ga kreativnim zanimanjem jer mi pruža priliku da pozitivno utičem na druge“, istakla je Fatima.
Profesorica engleskog jezika u JU OŠ „25. maj“ Melida Latić ističe da joj je izučavanje engleskog jezika bilo zanimljivo i u osnovnoj i srednjoj školi.
„Znajući koliko je engleski jezik bitan, gdje god u svijetu da se nađemo, on će nam pomoći i zbog toga sam se opredijelila za studije engleskog jezika. Kada mi se ukazala prilika za rad sa djecom rekla sam sebi – zašto da ne – eto prilike da moje stečeno znanje prenesem na njih. Rad sa djecom je veoma zanimljiv i izazovan. Djeca nam daju volju, želju i snagu da ih podučavamo, da svoje znanje i kreativnost prenesemo na njih, a najbitnije je to da ih, prije svega, naučimo da budu dobri, iskreni i pošteni ljudi“, priča Melida za DN.
Posebna pažnja za talentovane učenike
U ovoj školi talentovanim učenicima se posvećuje posebna pažnja, oni su uključeni u vannastavne i slobodne aktivnosti, dodatnoj nastavi i učestvuju na smotrama i takmičenjima.
Ermina Agović je učenica VIII razreda JU OŠ „25. maj“. Omiljeni predmet joj je matematika.
„Predstavljala sam našu školu na državnom takmičenju iz matematike kao učeniica VI razreda. Pored matematike, volim da recitujem stihove, pa sam ove godine učestvovala na opštinskoj smotri recitatora. Volim da se takmičim, takmičenja me stimulišu za rad i podstiču moju želju za dokazivanjem“, otkriva nam Ermina.
Šaban Adrović je učenik VII razreda JU OŠ „25. maj“. Voli sve predmete a najviše geografiju, matematiku i maternji jezik.
„Volim školu zato što svakog dana saznajem nešto novo što će mi koristiti u životu. Posle osnovne škole planiram da upišem gimnaziju, jer će mi najbolje koristiti za moje  buduće opredjeljenje“, smatra Šaban.
Najboljem učeniku nagrada
Adnan Adrović je završio IX razred u JU OŠ „25. maj“. Bio je i predsjednik đačkog parlamenta.
“S ponosom ističem da sam bio odličan učenik i da sam kao najbolji dobio nagradu da više dana boravim u Luksemburgu na poziv Zavičajnog kluba Bihor – Luksemburg, na čemu sam im neizmjerno zahvalan. U ovoj školi stekao sam radne navike. Škola ima dobar nastavni kadar, što mi je omogućilo da postignem dobre rezultate i steknem solidno znanje“, kaže Adnan za DN.