SIBIRSKA ARONIJA U BIHORSKE TRPEZI

Samet Skenderović – Kum iz sela Trpezi jedini je uzgajivač aronije u petnjičkoj opštini, jedne od najzdravijih biljaka na svijetu. Na oko pola hektara svoje zemlje posadio je prije četiri godine 1.200 žbunova sibirske aronije sorte Nero.
Nakon četiri godine Kum ponosno gleda na svoju plantažu aronije ističući da će možda baš sa ove platnaže pomoći nekom u liječenju.
Za aroniju se kaže odlučio jer za nju nije potrebna prevelika briga, osim što joj treba pripremiti uslove. Prilikom uspostavljanja zasada imao je subvenciju od Države.
“Iz godine u godinu aronija je sve bolja kada je u pitanju ukus i kvalitet ploda. Aronija puni rod doštiže u osmoj godini a po žbunu može dati oko 10 kilograma ploda. Najveći problem u svemu tome trenutno je plasman robe. Kada bi to bilo regulisano, sve bi bilo lakše. Problem je i radna snaga, jer u velikom selu kao što je Trpezi ne možete naći nikog ko bi brao aroniju”, kazao je Kum za portal Radija Petnjica.
Kako ističe, aroniju mogu koristiti svi, a ne mogu se nabrojiti njena ljekovita svojstva. Aronija od vitamina sadrži vitamine C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo rijetki vitamin P. Pored toga što je najjači antioksidans od svih biljaka poznato je da daje nevjerovatne rezultate u liječenju raka, dijabetesa, bolesti srca, čira na zelucu, bolesti jetre, bolesti zglobova, prehlade I gripa kao i kod mnogih drugih bolesti.
Cijena aronije na imanju kod Kuma u Trpezima je 3 eura po kilogramu.

DINO RAČIĆ