BOJE ZAVIČAJA – IZLOŽBA DJEČIJIH RADOVA PETNJIČKOG KRAJA

Aldemar i talentovani djaci dobitnici nagrada

 

Na svečanom otvaranju IX Festivala priče-Zavičajnih staza  -Bihor 2016, u Petnjici,  12.jula otvorena je izložba učenika iz osnovnih škola sa tog područja koji su pod mentorstvom profesorice Fatme Tiganj slikali na temu,,Boje zavičaja”.

Po izboru žirija u sastavu Aldemar Ibrahimović – predsjednik, Fatma Tiganj i Meša Suljević izloženo je devetnaest  odabranih radova, a za najuspješnije su proglašeni;

Ajla Novalić, II razred OŠ ,,Trpezi“, Elmin Durakoviću ,IV razred OŠ ,,Trpezi“,Mirela Adrović ,VI razred, OŠ ,,25. Maj“ Vrbica, Seniha Skenderović, VII razred OŠ ,,Trpezi“,Dina Kršić, VI razred, OŠ ,,Mahmut Adrović“ Petnjica, Šaban Adrović, VII razred, OŠ ,,25. Maj“ Vrbica,Emir Ćeman, VII razred, OŠ ,,25. Maj“ Vrbica.

Učenicima su uručene  diplome i knjige iz produkcije Centra za kulturu Bihor, a profesorici Tiganj zahvalnica, knjige i monografija arhitekte Ranka Radovića, poklon Matice Crnogorske.

Ukazujući da ova izložba na najljepši način  budi stvaralačku radost  iz koje treba da gajimo buduće umjetnike i uspješne pojedince,  akademski slikar i profesor na fakultetu likovnih umjetnosti u Novom Pazaru, mr Aldemar Ibrahimović je na otvaranju istakao da je Bihor   poznat po velikanima pisane riječi, koji su na daleko proslavili i proslavljaju  ovaj kraj i Crnu Goru na najbolji mogući način.

Aldemarov govor na otvaranju izložbe objavljujemo u cjelini.

Skoro isto tako i u likovnoj umjetnosti ovaj prostor je iznjedrio  mnoge poznate stvaraoce. Malo ljudi zna da je najstariji sandžački slikar akademski obrazovan upravo bihorac iz Godijeva. Sabahudin Hodžić, koji je između dva rata završio likovnu akademiju u Beogradu đe je kasnije i sam radio kao profesor. Zastupljen je u skoro svim značajnijim postavkama i monografijama srbijanskog slikarstva XX vijeka.

Sa ovih prostora su bili i rahmetli Rasim Hadrović Polimski, Refik Hadrović i Ibrahim Pačariz,  koji su ostavili dubok  trag u crnogorskoj likovnoj umjetnosti u drugoj polovini XX vijeka. U naše vrijeme izuzetno mjesto zauzimaju u savremenoj  bosansko- hercegovačkoj  i crnogorskoj likovnoj umjetnosti Džeko Hodžić, Meho Muratović, Sabaheta , Suad  i Irvin Masličić kao i Adin Rastoder čiji je rad zastupljen u stalnoj postavci Narodnog Muzeja na Cetinju. Njima će se pridružiti Alisa Rujović studentkinja III godine na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, i mnogu talenti sa ovog prostora.

Znajući sve ovo, ubijeđen sam da u mladom naraštaju ima veliki broj talentovanih učenika koji na ovoj osnovi ili bolje reći likovnoj tradiciji trebaju graditi svoj put i u narednom periodu, dosljedno nastaviti stazama pomenutih stvaraoca. O teme svjedoči i ova  izložba ” Boje zavičaja” koju čine dvadesetak odabranih radova na kojima se  jasno prepoznaje darovitost  mladih likovnjaka iz Bihora.  Ona potvrđuje da su  pedagozi, zahvaljujući prije svega  nesebičnoj želji i ljubavi prema svom poslu, na putu da stvore još mnoga imena koja će zasijati na likovnoj sceni Crne Gore  i šire. Cijeneći da su svi zaslužili pohvale, Žiri je ipak,  odlučio da se sedam ravnopravnih  nagrada dodijeli za sledeće raove na temu “Boje zavičaja”.

Nadam se da će rad u petnjičkim školama biti adekvatno praćen i pomognut od strane lokalne zajednice i svih koji su u mogućnosti da to učine da bi u narednom periodu rezultati bili još veći i bolji.