NE ZABORAVITI DOPRINOS DIJASPORE

Bošnjačka dijaspora Crne Gore u Švajcarskoj i Humanitarna organizacija “Bratska ruka” organizovale su 28. maja proslavu povodom desete godišnjice crnogorske nezavisnosti. Istovremeno, proslavljeno je 20 godina rada humanitarne organizacije “Bratska ruka”.
Proslavi u sportskoj hali u Šlirenu u blizini Ciriha prisustovalo je, prema ocjeni organizatora, više od 500 ljudi. Među zvanicama su bili – direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, predsjednik skupštinskog odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković, ambasador Crne Gore u Švajcarskoj Damir Grbović, predsjednik opštine Šliren Toni Brilman, i predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.
Čestitajući desetogodišnjicu nezavisnosti, predsjednik Bošnjačke dijaspore Crne Gore u Švajcarskoj, Esmir Rastoder naglasio je da su Bošnjaci iz Švajcarske na referendumu dali veliki doprinos obnovi crnogorske državnosti.
„Takođe želim da čestitam svim članovima Humanitarne organizacije “Bratska ruka” 20 godina postojanja, nesebičnog i neumornog rada“, kazao je Rastoder.
Mitrović je rekao da Crna Gora nikada neće i ne smije zaboraviti doprinos dijaspore u obnovi nezavisnosti.
„Toga dana, kao i nebrojeno puta do tada vi ste stali uz svoju maticu i pokazali da su, iako su daleko, srca naših ljudi uvijek u zemlji u kojoj su se rodili i iz koje su potekli“.
Tokom večeri posvećene domovini, Humanitarna organizacija “Bratska ruka” predstavila je dio aktivnosti kojima pomaže ljudima u zavičaju.
„Proteklih 20 godina “Bratska ruka” je djelovala bez prekida, a pored humanitarnog rada značajno je pomagala institucije kao što su škole, bolnice i domovi zdravlja“, rekao je Ljutvija Pepić, predsjednik Humanitarne organizacije “Bratska ruka”.
Naše iseljenike u Švajcarskoj i njihove goste, pored ostalih, zabavljali su članovi Kulturno umjetničkog društva “Bihor” iz Petnjice i etno grupa “Svilenica” iz Rožaja.
Nataša Novović, TVCG