Kada će Petnjičani dobiti stabilnu struju?

Bihorci su u zimskim danima često bez struje. Stara dotrajala visokonaponska ali i niskonaponska mreža uslovljava česta ispadanja iz sistema. Čelnici opštine smatraju da se stvari neće suštinski promijeniti sve dok se u Petnjici ne napravi trafostanica od 35kW. Prije četiri godine rekonstruisan je dalekovod Polica – Vrbica – Trpezi sa krakom do Kalice. Za očekivati je da to bude urađeno i sa dalekovodom sa krakom ka Petnjici, kao glavnom gradskom jezgru.

 

fotografija 2 (2)Mještanin Adem Muratović iz zaseoka Okrugli Laz bavi se poljoprivredom i stočarstvom, uzgojom tovnih teladi i junadi. Ima velikih problema sa strujom, niskim naponom ičestim nestajanjem. Muratović u centru Petnjice ima prodavnicu i kaže da ne smije da skladišti veliku količinu mesa u zamrzivačima.

“Svi aparati se kvare a štetu neće niko da nam nadoknadi iako smo pisali više puta”, kaže Muratović.

fotografija 1 (2)I selo Trpezi imaju isti problem. Mještanin Refad Huremović kaže da sa vjetrovima dolaze i kvarovi na elektro mrežama.

“Uglavnom se dešava da padne žica pa zovemo i čekamo da dođu da je dignu kako neko ne bi stradao. Žice padaju i po puttevima kuda djeca idu školu. Dalekovod dosta brzo poprave, treba im nekih 40-tak minuta, dok na niskonaponskoj mreži treba im i po dva dana da dođu. Bukvalno ih molimo da dođu, a dešava se da zovemo dežurnu službu i da se tamo niko ne javi. Zbog promjenjivog napona dešava se često da stradaju aparati u domaćinstvima, a od naknade štete nema ništa, sve se svodi na priču. Prije neku godinu smo tužili, prvih nekoliko je dobilo određenu sumu novca kao naknadu, a još uvijek nije proces priveden do kraja“ kaže Refad.

fotografija 3 (2)Stanovnik Petnjice, Hazbija Ajdarpašić je zadovoljan sa napajanjem i naponom struje u čaršiji, sve do momenta dok ne dune jači vjetar.

“Onda nastaju problemi, jer tada dolazi do prekida napajanja. Usled promjene napona, ranije se dešavalo da dođe do kvarova na aparatima. Prije dvije godine je došlo do prekida i morali smo da bacimo oko 50 kg mesa iz zamrzivača. Naravno, pisali smo zahtjev nadležnoj službu, ali nisu nam izašli u susret čak ni u onom segmentu za koji su imali obavezu. U svakom slučaju se nešto mora preduzima da se poboljša kvalitet snabdijevanja strujom“, istakao je Hazbija.

DSC_0044Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović kaže da je jedan od važnih prioriteta poboljšanje napajanjena i električnom energijom u opštini.

“Dalekovod Polica – Petnjica – Savin Bor sa krakom za Tucanje je u lošem stanju. Postoji inicijativa prema vrhu menadžmenta Elektroprivrede da se ovaj dalekovod rekonstruiše, kako bi Petnjica konačno dobila stabilno napajane električnom energijom”, kaže Agović. Iako se na niskonaponskoj mreži dosta radilo u posljednje vrijeme ona je takođe u lošem stanju. Predsjednik opštine ističe da u Bihoru nema nijednog radnika na terenu i da je to centralni problem. On je podsjetio da postoji inicijativa prema EPCG da se u Petnjici napravi svoj punkt kako bi se moglo brže intervenisati kada dodđe do nestanka eletrične energije.

“Da imamo ljude koji su ovdje prisutni brže bi reagovali, jer sam dolazak iz Berana do Petnjice zahtijeva određeno vrijem, bez obzira što ljudi iz dežurne službe reagiju relativno brzo”, kaže Agović. On je dodao da niko nije reagovao na inicijativu petnjičke administracije o otvaranju naplatnog punkta.

“Nakon sastanka sa direktorom beranske ispostave EPCG Pešićem stvari su krenule sa mrtve tačke. Ekipa je obišla teren, zabilježila probleme, neke su se stvari i realizovale ali se plašim da će nas omesti vrijeme, odnosno nevrijeme”, kaže Agović.

O problemima sa strujom u petnjičkoj opštini obaviješteno je i nadležno ministarstvo od kojeg se očekuje reakcija.

“Ovdje je prije svega potrebno da se uradi trafostanica od 35kW, jer na taj način bi sigurno bilo mnogo manje ispada i situacija bi bila znatno bolja. Za sada nam samo ostaje nada da neće biti ekstremnih padavina te da samim tim neće biti ni ispada struje”, istakao je prvi čovjek petnjičke opštine.

Nejasno je međutim zašto je ljudima u EPCG Berane prioritetna ugradnja elektronskih brojila a ne rješavanje pomenutih problema iako je, kako kaže Agović saradnja sa beranskim EPCG vrlo dobra. Prije četiri godine rekonstruisan je dalekovod Polica – Vrbica – Trpezi sa krakom do Kalice. Za očekivati je da to bude urađeno i sa dalekovodom sa krakom ka Petnjici, kao glavnom gradskom jezgru.

“Ako to ne bude riješeno svi ćemo ubrzo imati problema, počev od nas u Opštini jer se grijemo na struju do vas iz radija, pa preko građana”, zabrinuto govori Agović.

Na opasku novinara da se repetitor na Lazanskom brdu snabdijeva sa Trpeškog dalekovoda, koji je detaljno rekonstruisan, a da ipak često dolazi do ispada, predsjednik Agović je kaže da se tu “po njegovom laičkom sudu nešto nije dobro odradilo”. Kada je riječ o naknadi štete zbog stalinih ispada sa elektro mreže Agović kaže da opština može da pomogne samo savjetima i da je glavna adresa EPCG.

“Niskonaponska mreža je u jednom dijelu dobro urađena. Sa Karitasom, EPCG, opštinom Berane i Vladom napravili smo dosta na rekonstrukciji mreže u mjesnoj zajednici Trpezi MZ Vrbica. Vrijednost tih radova bila je oko 250 hiljada eura”, zaključio je Agović.