Inaugurisan reis Islamske zajednice Rifat Fejzić

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić inaugurisan je danas u taj čin.
Rifat ef.Fejzić reizabran je na mjesto reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori 16. avgusta ove godine, kada je dobio jednoglasnu podršku 39 članova izbornog vijeća.

Fejzić je, nakon inauguracije, kazao da ponovno imenovanje na poziciju reisa Islamske zajednce u Crnoj Gori za njega predstavlja nastavak odgovornosti i emaneta kojeg je nosio proteklih godina.

“Zato ne bih trošio ove dragocjene trenutke u obećanjima, jer se ona mogu održati samo rezultatima, pregalaštvom i timskim radom. Ova obaveza zajedničkog rada nije bježanje od odgovornosti pojedinca, već odaziv kur’anskom imperativu. U njemu Stvoritelj poziva sve vjernike: “Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!””, kazao je Fejzić.

Ističe da je njegova dužnost i ideja vodilja da osluškuje potrebe muslimana, pripadnika Islamske zajednice u Crnoj Gori, više nego da nameće gotova rješenja.

“Ne smatram sebe Bogom danim i jedinim dostojnim ove pozicije, jer bi to istovremeno govorilo o slabosti zajednice. Naša zajednica, hvala Bogu, ima i vrijedne i obrazovane ljude, dostojne i ove i svih drugih pozicija. Svi su oni dio tima, na koji sam se oslanjao u dosadašnjem radu. Naš zajednički angažman, dao je rezultate, zato nikada ne želim pripisati sebi kolektivne uspjehe zajednice. Slijedimo put Časnog Poslanika Muhammeda, koji je društvenu odgovornost podijelio svim nivoima, od vladara do porodice. Pored toga, naglasio je u hadisu: “Allahova pomoć je tamo gdje je jedinstvo, zajednica, džema’at”, kazao je Fejzić.

Navodi da su brojni izazovi vremena u kojem živimo.

“Uvjeren sam da ću, kao i do sada, u vama, kao i u mnogo većem broju prijatelja Islamske zajednice, naći sigurne savjetnike, podršku i iskrenu vjerničku solidarnost. Samo tako,- zajednički, možemo se valjano nositi sa pomenutim izazovima”, uvjeren je Fejzić.

On je posebno istakao jednu činjenicu.

“Najveće bogatstvo zajednice vjernika koju predvodim, leži u dvije stvari: u jedinstvu srca, i raznolikosti mišljenja i ideja. Naime, ne trebamo svi nositi iste misli, ali moramo nositi istu vjerničku emociju. Obije ove stvari su blagodat od Uzvišenog Allaha. Iste emocije su potvrda postojanosti jedinstva u ljubavi prema Allahovoj vjeri i želji da se po njenim načelima živi. Druga stvar, raznolikost mišljenja i mnoštvo ideja. Raznolikost stavova, misli pristupa, potvrda su napretka. Svoju ulogu u budućem mandatu vidim u valjanom artikulisanju i saglasju oba segmenta blagodati zajednice. Nema dobra u napretku koji ne uzrokuje bliskost i jedinstvo safa, riječi, osjećanja, djela”, poručio je Fejzić.

Trudiće se, poručuje, da ostane posvećen kvalitetnom pozicioniranju Zajednice u zemlji i njenom dostojanstvenom predstavljanju u saradnji sa inostranstvom.

“To podrazumijeva jačanje bratske saradnje sa islamskim zajednicama i institucijama u regionu, na temeljima međusobnog uvažavanja. To podrazumjeva i da će naša braća u džematima u dijaspori biti dio naše stalne brige i pažnje. Kao i do sada, Islamska zajednica u Republici Turskoj biće naš prijatelj, oslonac i saučesnik u svim uspjesima koji nam predstoje”, kazao je Fejzić.

Reis je naglasio i da će baštiniti vrijednosti srednjeg puta u razumijevanju i praktikovanju islama.

“Infrastrukturni napredak mora biti združen sa napretkom u ispravnom razumijevanju propisa vjere, daleko od svakog oblika netolerancije i neumjerenosti. Pozivam sve vas, kao i sve dobronamjerne vjernike, da konstruktivnim prijedlozima i sugestijama pomognu moj angažman na poziciji Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori. Molim Allaha, da nam podari uspjeha, razboritosti i snage na putu promovisanja i predstavljanja Njegove plemenite vjere islama”, poručio je Fejzić.

CDM