Almir Muratović: BDZ ne želi autonomiju ili državu Sandžak, samo jaču prekograničnu saradnju

Almir Muratović

Bošnjačka demokratska zajednica otvorila je svoje kancelarije u Petnjici. Predsjednik izvršnog odbora BDZ za Crnu Goru, Almir Muratović je za Radio Petnjicu rekao da je osnovni cilj te partije zastupanje i predstavljanje interesa Bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, njegovanje Bosanskog jezika kao jezika Bošnjaka. On kaže da je zadatak BDZ takođe i pospješivanje veza između Bošnjačkog naroda i drugih naroda koji žive na ovim prostorima te afirmaciju i zaštitu vjerskih sloboda svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.
Muratović smatra da potporu za realizaciju programa BDZ vidi u Ustavu Crne Gore.
“Što se tiče Petnjice, BDZ nudi politiku koja će se zasnivati na vrijednostima kao što su: čestitost, pravda i sloboda i to sve pod sloganom “Dolazi istina”, saopštio je Muratović.
On tvrdi da BDZ neće građane obilaziti pred izbore, već će sa njima biti i prije i poslije izbora te da u svom programu posebno mjesto zauzima promocija evroatlanskih integracija.
Na optužbe da je Bošnjačku zastavu nosio sa četnickim vojvodom Andrijom Mandićem, predsjednik izvršnog odbora BDZ je rekao “da je bolje biti sa iskrenim vojvodom, nego sa lažnim demokratom”, dodajući da članovi DPS pokušavaju sada da predstave Srbe kao neprijatelje Bošnjaka.

“Nema potrebe da se potroši još 25 godina za svađe i optužbe. Ovom narodu je potrebno pomirenje”, smatra Muratović.

On kaže da BDZ nema nikakav problem sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori u smislu negiranja i nepoštovanja.

“BDZ ima problem sa onima koji su okupirali IZ. Sramota me je kako nas čelnici IZ predstavljaju. Oni svojim djelovanjem čine veću štetu Crnoj Gori nego bilo ko”, mišljenja je Muratović.
Govoreći o razvoju Petnjice funkcioner BDZ kaže da su opštini i Bihoru potrebni konkretni ekonomski i socijalni programi i rješenja.

“BDZ neće nikakvu autonomiju ili državu Sandžak, ali se bori za jaču prekograničnu saradnju, istu onu saradnju koju je i crnogorski premijer Đukanović potpisao. Želimo da se olakša protok ljudi, novca i robe na relaciji Petnjica i susjedne opštine koje se graniče sa nama ili su blizu, kao što su Tutin, Sjenica itd”, zaključio je Almir Muratović.

fotografija 1 fotografija 2