Pobjeda piše: Preduzeće u Petnjici čeka ljude i mašine

Nedavno je, dvije i po godine nakon administrativnog ”otcjepljenja” od Berana i konstituisanja samostalne opštine, formirano prvo lokalno javno preduzeće komunalnih djelatnosti, koje bi trebalo da brine o održavanju čistoće i lokalne putne mreže.

Unutar preduzeća, prema odluci petnjičkog parlamenta, posebna poslovna jedinica vodiće računa i o ovdašnjem vodovodu i što urednijem snabdijevanju.

Za sada, međutim, od izbora organa upravljanja i stvaranja neophodnih formalnopravnih osnova, nije se dalje odmaklo. Zato se još pouzdano ne zna ko će tokom zime održavati čistoću i lokalne puteve, pa ni vodovodnu mrežu koja je posebno osjetljiva na čuvene podbihorske mrazeve.

Čeka se arbitraža

Prema objašnjenju predsjednika petnjičke opštine Samira Agovića, novoosnovano preduzeće ne može početi da funkcioniše dok se ne razriješe problemi vezani za diobu pokretne i nepokretne imovine sa susjednom, beranskom opštinom.

– Ključni zahtjev Petnjičana je da, uz sedam radnika koje bi preuzeli iz nekada zajedničkog preduzeća, dobiju i srazmjeran dio elementarno neophodne mehanizacije. S obzirom na to da se sa kolegama iz rukovodstva Berana nijesmo mogli složiti ni oko toga, definitivno rješenje će dati državna arbitražna komisija, koju je formirala Vlada kaže Adrović za Pobjedu.

On se nada da će posao biti završen najkasnije do kraja decembra, kako bi već u prvoj polovini januara preuzeli radnike i mašine i počeli da rade.

– Normativno i organizaciono, spremni smo da odmah preuzmemo sve obaveze vezane za odvoženje čvrstog otpada, održavanje puteva i funkcionisanje vodovoda kaže Agović.

Rožajci pomažu

Do tada, nastaviće se saradnja sa rožajskom lokalnom samoupravom i poslovno partnerstvo sa tamošnjim javnim preduzećima komunalnih djelatnosti. Čvrsti otpad iz varošice i njene okoline, sa prethodno označenih punktova, odvoziće se uz dogovorenu nadoknadu troškova, biće održavani lokalni putevi i vodovodna mreža. U tom poslu petnjičkoj upravi, kad god je neophodno, priskaču u pomoć i lokalni preduzetnici, rukovodstva i brojni aktivisti.

U međuvremenu će, najavljuje naš sagovornik, raspisati tender za nabavku dijela najnužnije mehanizacije i alata, u vrijednosti od oko 40.000 eura, a stručni timovi će uskoro predložiti i adekvatnu lokaciju na kojoj će se graditi centralna deponija za odlaganje čvrstog otpada.