Bratimljenje opština Petnjica i Tutin: Zajednički projekti u interesu građana

Tutin,

Juče su odbornici parlamenta Opštine Tutin donijeli i odluku o bratimljenju sa Opštinom Petnjica. Penjički odbornici su ranije izglasali odluku o prvom bratimljenju. 

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović je u razgovoru za Radio Petnjica rekao da je ovaj događaj jako važan prije svega zbog prekogranične saradnje kao i zbog toga što je Tutin  dobar primjer jakih veza opštine i dijaspore.
U nastavku izvještaja intervju sa Agovićem
Juce su odbornici lokalnog parlamenta u Tutinu izglasali odluku o bratimljenju opštine Tutin sa opštinom Petnjica. Šta očekujete i šta našoj opštini donosi taj čin?
Jeste, upravo juče je bila sjednica u lokalnom parlametnu u Tutinu i odbornici su glasali za ono što smo mi uradili prije izvjesnog vremena. To mnogo znači za nas prije svega zbog projekata prekogranične saradnje. To je nešto što je u fokusu naše i pažnje svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori. Ono što je ohrabrujuće za nas jeste činjenica da je Opština Petnjica dobila mogućnost da ima ovakvu saradnju sa opštinama iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova. Dakle, nema mnogo opština u Crnoj Gori koje imaju ovakvu mogucnost, ali eto na zadovoljstvo svih nas mi smo u prilici da to napravimo. Očekujem da će ta saradnja biti ne samo dobra za projekte prekogranične saradnje, već za saradnju na nivou dvije lokalne samouprave i na nivou javnih preduzeća u dvije opštine. Ovo kada kažem mislim na mogućnost saradnje i pružanje tehničke pomoći i korišćenje dobrih modela pozitivne prakse u opštini Tutin. Znamo da je Tutin poznat po tome što ima brojnu dijasporu, i sto je dijaspora u Tutinu na izvanredan način pokazala ekonomski patriotizam. Dobili smo informaciju od predsjednika opštine Tutin da je tutinska dijaspora u užem dijelu grada uložila 22 miliona eura, što znači da su našli zajednički interes. Takav model želimo da prenesemo i kod nas, jer i mi imamo brojnu, vrijednu i valjanu dijasporu. Nadam se da će i ta saradnja takođe doprinijeti boljoj informisanosti i naših ljudi u dijaspori o tome kako je i na koji način  dijaspora Tutina uložila svoj novac.  Ono gdje možemo sarađivati je sektor poljoprivrede i turizma. Obzirom da smo granična opština,  da je Petnjica naslonjena na Peštersku visoravan, smatramo da tu možemo dosta toga da uradimo. Prije svega na brendiranju  proizvoda poput našeg čuvenog sira, pršuta, voća i povrća. Sve to može da ima zaštićeno geografsko porijeklo, a upravo ti i takvi projekti su dobro došli i sa njihove strane da zajedno radimo na tome. Evropa zapravo to i želi, saradnju iz koje benefite ima lokalno stavništvo i lokalne samouprave. Tutin je uključen u veiki i jako dobri projekat koji se zove “Putevi svile”. Bili smo na dan opštine Tutinu i sreli vrlo značajne ličnosti posvećene upravo tom projektu. Smatram da je vrlo važno i značajno da pozitivan primjer Tutina bude na neki način putokaz da i mi nesto slično radimo, ili da se pridružimo nekim aktivnostima koje ima opština Tutin.Da li je u planu bratimljenje sa nekom drugom opštinom?

Svakako. Imamo u planu da nađemo opštinu u BiH i na Kosovu. Mi već sada imamo saradnju sa Vrnjačkom Banjom. Sa njima smo aplicirali za projekte i ostaje da vidimo ocemo li dobiti podršku od Evropske komisije. Dakle, to su sve projekti koji se tiču poljoprivede, projekti koji se tiču zaštite životne sredine. Zapravo svi oni projekti koji su nam potrebni s obzirom na to da smo na ovom nivou razvoja.
Beranci neće dobiti pozivu za bratimljenje, dok god se ne svedu računi i bude pravedna podjela?
Što se mene tiče ja bih sjutra glasao za to. Dakle, opština Berane i opština Petnjica će imati dobru saradnju bez obzira na trenutnu situaciju. Smatram da je to neminovnost jer smo oslonjeni jedni na druge. Na sastanku prije neki dan konstatovali smo da da nakon podjele imovine i obaveza i preuzimanja radnika, slijedi obaveza saradnje.