MURATOVIĆ: VIŠE OD 25 GODINA JE TREBALO ZA MAGISTRALU DO PETNJICE, KOLIKO TREBA DA ČEKAMO ZA OSTALE PROJEKTE

Denis Božović i Almir Muratović u studiju Radija Petnjica

Almir Muratović, odbornik Stranke pravde i pomirenja u petnjičkom parlamentu je, gostujući u programu Radija Petnjica, rekao da je lokalna uprava mogla brže, dinamičnije i mnogo bolje da rješava probleme u opštini.

Muratović je istakao da je putna infrastruktura godinama bila nepromijenjena i da je na neki način poboljšana novim magistralnim putem do Berana, ali da nije dovoljan samo taj putni pravac.

„Izborna obećanja su sastavni dio svake kampanje, ali realno stanje je potpuno drugačije i traži se odgovornost. Put, struja, voda su neophodne bez uplitanja politike. Nažalost to nije tako. Putni pravac prema Beranama će korisiti svakom, ali mora se brže raditi na svim potezima koji su od značaja za ukupno stanje u Petnjici. Petnjica treba da se otvori prema Tutinu i Rožajama, konkretno u Strateškom planu opštine Petnjica putnog pravca prema opštini Tutin nema. Najznačajni projekat za Bihor je putni pravac prema Tutinu”, rekao je Muratović.

On je dodao da postoje pozitivni signali od strane državnih institucija i lokalna uprava treba da izvrši pritisak da bi se konačo krenulo sa tim projektom.

Muratović je dodao da je stranka kojoj pripada fokusirana na konkretne projekte preko kojih se može doprinijeti, prije svega pozitivnom mišljenju, a zatim pomoći koja će biti odskočna tačka za opstanak mladih u BIhoru.

„Svjesni smo da mladi odlaze, pa i za to neko mora da snosi odgovornost, a to je posljedica ranijeg vođenja politike. Prije svega, 25 godina je trebalo da magistrala dođe do Petnjice, koliko onda treba da čekamo za neke druge projekte“, istakao je odbornik SPP-a.

On smatra da saradnja lokalne uprave sa dijasporom do sada nije iskorištena na pravi način.

„Lokalna uprava nije uspjela da potencijal dijaspore iskoristi na pravi način. Opština Petnjica je puno očekivala od dijaspore, ali se svelo na svečani čin. Nije do dijaspore, nego je do lokalne uprave. Potrebna je Kancelarija za dijasporu. U ovom trenutku, ne može se ništa ponuditi mladima iz nekog evropskog grada da se zainteresuju za povratak”, smatra Muratović.

On dodaje da je Petnjici potreban halal turizam koji bi se realizovao uz pomoć dijaspore.

“Pokret kojem pripadam je realizovao mnoge projekte preko dijaspore, kao što je javnost već zna, a to su Bošnajčki kultuni centar,  projekat iftara -više od trideset đaka se hrani svakodnevno, edukativni dio u radionicama, proizvodnju posteljina Bihorski san, ljetnji kampus unikat u Crnoj Gori i regionu, kurbani za Bihor i mnogi drugi”, kaže Muratović.

Odbornik SPP je na kraju pozvao dijasporu na bolju komunikaciju sa lokalnom upravom i na izradu konkretnih rješenja za razvoj Petnjice.

„Pozivam udruženja  iz dijapsore da se za svaki konkretan projekat i njegovu realizaciju obrate lokalnoj upravi. Takođe, da se obrate i pokretu kojem pripadam. Petnjica plodno tlo za investicije, i ovom prilikom pozivam naše ljude da rizikuju i pokušaju da pomognu našem Bihoru“, zaključio je Almir Muratović.

TEKST: ENKO KORAĆ

RAZGOVOR U STUDIJU: DENIS BOŽOVIĆ

(VIDEO) AGOVIĆ: NIJE REALNO OČEKIVATI DA MOŽEMO URADITI SVE ZA ŠEST GODINA

MURATOVIĆ PORUČIO DIJASPORI: OTVARAJTE FABRIKE – TO JE PATRIOTIZAM, A NE SAMO DA DOLAZITE DA GLASATE, TAKO NAM SAMO ŠTETITE