MURATOVIĆ PORUČIO DIJASPORI: OTVARAJTE FABRIKE – TO JE PATRIOTIZAM, A NE SAMO DA DOLAZITE DA GLASATE, TAKO NAM SAMO ŠTETITE

Aldin Muratović u studiju Radoja Petnjica

Aldin Muratović, član glavnog odbora Bošnjačke stranke u Crnoj Gori i odbornik u petnjičkom parlamentu je, gostujući u programu Radija Petnjica, rekao da je u prošloj godini lokalna uprava mogla mnogo više da uradi, iako je, kako kaže, “učinak vidljiv, ali samo na trenutke.

“Dobro je što je desetak kilometara puteva asfaltirano, i to zahvaljujući ministarstvima saobraćaja i poljoprivrede, ali moglo se raditi i na drugim putevima. Takođe, dobro je to da je Koraćki potok urađen, ali nije priveden kraju. Moglo se više uraditi i u administrativnom dijelu”, rekao je Muratović.

On tvrdi da lokalna uprava nije uspjela da stvori uslove za realizovanje mnogih projekta  koje je Vlada obezbijedila, a to je rekonstrukcija ulica u centru sa kanalizacionom mrežom, kolektor za prečišćavanje voda i još neki projkti za koje su sredstva opredijeljenja već dvije godine. Iz gostovanja predsjednika zaključio sam da će se odložiti rješavanje problema užeg jezgra. Lokalna vlast nije imala snage da naš grad učini ljepšim i da obezbijedi više radih mjesta u realnom sektoru. Godinu smo na istom mjestu,“ istakao je Muratović.

Odbornik BS u loklanom parlamentu kaže da su potencijali opštine ogromni ali da se nedovoljno koriste.

“Odgovornost snosi lokalna uprava za svaki postupak. Puno su obećavali, a ništa nijesu uspjeli. Niko se nije zaposlio na radim mjestima u poljoprivredi, drvoprevradi, turištičkoj privredi, jer nijesu realizovani ni jedan odsto. Htjeli smo da pomognemo. ali vlast nije imala sluha, godinu dana smo potrošili u ništa”, kazao je Muratović.

On je podsjetio da nema pješačke staze i rasvjete do raskrsnice u Gusarama, da je to velika opasnost za pješake.

„Pješačke staze, odnosno trotoar i rasvjeta do Gusara je bila nešto na čemu je BS insistirao, ali je očito neko zaboravio to da uradi. Jedini odgovorni je predsjednik opštine i ne mogu da vjerujem u to da je to zaboravljeno”, smatra Muratović.

On dodaje da su kapitalni projekti od izuzetnog značaja za razvoj Petnjice, ali da bez pomoći Vlade Crne Gore nijedan projekat ne bi bio realizovan.

„Vodovod je trebao da se završi ranije. Svakako je pozitivno to što je projekat pri kraju, ali zašto se ostavlja da se završi u toku izborne godine. Valjda je to tako da svaki veliki projekat mora da bude okončan u izbornoj godini“, podjeća Muratović

Govreći o rekonstrukciji užeg jezgra bihorskog centra, Muratović je rekao da krajnje vrijeme da se uđe u projekat jer je poražavajuće gledati ovakvo stanje ulica u centru. Očigledno predsjednik nema snage da ovaj projekat iznese do kraja”, smatra Muratović.

On dodaje da su debate u lokalnom parlamentu oštre ali se time dolazi do boljih rješenja za građane Petnjice.

„Pokušavam da budem aktivan povodom svake tačke dnevnog reda, jer one nose sa sobom značaj. Želim da budem odgovoran prema građanima i stranci kojoj pripadam. Posljednja sjednica je razočaravajuća. Upozoravao sam predsjednika Skupštine da vodi računa o vođenju sjednice, nije prihvatio to, jer način vođenja nije zabilježen u najnerazvijenijim svjetskim državama i krajnje je nekorektan prema odbornicima i slušaocima Radija Petnjica. Razumijem njegovo neznanje, ali se zato sa nekim mora konsultovati, čitati poslovnik, čitati Statut i učiti kako se vodi sjednica”, istakao je Muratović.

Izrada budžeta je u toku, vrlo bitna stavka za fukcionisanje lokalne uprave za narednu godinu.

„Učestvujem na javnoj raspravi, ukazali smo na primjedbe. Dosta je sredstava koja nemaju svoju namjenu, čak su i odbornici DPS-a kritikovali bužet i oni su uvidjeli da rukovodstvo opštine ne ide pravim putem i da se nešto mora mijenjati.
161.000. eura se prenose za sljedeću godinu, ne znamo od čega su, ni za šta su planirana. U prethodnom periodu se tako 250.000 eura pretvorilo u kupovinu petnjičkog Motela.
Priprema se još jedan projekat u kojem će se uložiti, a da građani neće imati koristi.
Stava smo da je apsoluti promašaj kupovina Motela, jer u protekloj godini nije prihodovao ni eura, samo imao troškova, izaziva veliko ulaganje i koštaće naše poreske obaveznike“, tvrdi odbornik BS.

Saradnja sa dijasporom je neminovna. Postoje različita mišljenja o principu i načinu te saradnje i koristi za građane Petnjice.

“Građani ne osjećaju korist od pomoći dijaspore. Saradnja lokalne uprave sa ZK „Bihor“ je usmjerena u nekom drugom pravcu. Naše dijaspore ima širom svijeta, ali akcenat je na ZK Bihor i nije slučajno. ZK Bihor nije mnogo uradio za Petnjicu, ali svakako im se zahvaljujem na donacijama prema određenim pojedincima”, kaže Muratović i poručuje im da pomoć bude konkrektna u pokretanju biznisa kako ne bi mladi krenuli njihovim stopama i napustili Bihor.

Muratović je dodao da dijaspora ima gdje da uloži u petnjičkom kraju.

“Treba iskoristiti kapacitete poljoprivrede, u proizvodnji i preradi voća i povrća, kao i drvoprerađivačkoj industriji. To je patriotizam, a ne samo za dan glasanja. Tako nam samo štetite. Ne pamtim ni jednog Bihorca koji je otvorio i jedno radno mjesto u našoj opštini”, kazao je Aldin Muratović.

On je na kraju rekao da su vidljive razlike na lokalnom nivou između BS i DPS.

„Predstavnici lokalne uprave su navikli da vuku konce kako njima odgovara, ali takav pristup ne odgovara građanima. Građani zbog pritisaka daju podršku ovoj vlasti, ali nadam se da će se svijest osloboditi i promijeniti vlast i da će Petnjica i Crna Gora krenuti novim putam”, zaključio je Aldin Muratović.

ENKO KORAĆ    

(VIDEO) AGOVIĆ: NIJE REALNO OČEKIVATI DA MOŽEMO URADITI SVE ZA ŠEST GODINA