(VIDEO) AGOVIĆ: NIJE REALNO OČEKIVATI DA MOŽEMO URADITI SVE ZA ŠEST GODINA

Predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović, je u emisiji “Hronika Petnjice” saopštio da  zadovoljan dinamikom rada lokalne uprave i Vlade Crne Gore na pomoći u podizanju kvaliteta života na području Bihora u protekloj godini.

„Definitivno ovo je jedna od najboljih godina na polju onog što smo postigli u infrastrukturi, kulturi, socijalnoj pomoći i svega onog što je važno za bitisanje lokalne uprave i dostojnog života građana naše opštine. Rezulati se sumiraju, ja sam zadovoljan sa onim što smo uradili, naravno mogli smo više, ali okolnosti čine svoje.
Najveći uspjeh je realizovanje magistalnog putnog pravca Podvade-Budimlja, koji povezuje Petnjicu sa Beranama, u narednoj godini biće završena i spojena dionica od Budimlje do uključenja na magistralni put. San je pretvoren u realnost, Bihorci će dolazit u svoj kraj savremenom saobraćajnicom,“ saopštio je predsjednik Samir Agović.

Osvrt na lokalnom nivou, putna infrastruktura, vodovod, rješavanje užeg jezgra Petnjice i ostale aktivnosti su u poodmakloj fazi dok neke nisu ni pokrenute.

Modernizacija opštine Petnjica je dugotrajan proces koji traži ogroman napor, rješavanje nagomilanih problema dok je pritom potrebno vrijeme i strpljenje

„Nije realno očekivati da sve možemo uraditi za šest godina ali uradili smo više nego što je očekivano. Asfaltirali smo 10.km lokalnih puteva, 62.000. eura po kilometru, 620.000. eura uz pomoć Uprave javnih radova, naših građana i lokalne uprave. Trudićemo se da u kraćem periodu u ostalim mjesnim zajednicama rješavamo problem asfaltiranja lokalnih puteva. Nastojali smo da kroz nadzor i lično prisustvo kvalitet u izradi bude mnogo bolji.
Vodovod u Savin Boru nakon 35 godina je pri kraju sa 25.000 eura uz pomoć Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja sa 15.000 eura, loklane uprave sa 10.000 eura i pomoć građana i time doprinijeli da se završi projekat koji je dugo trajao i nadamo se uskoro svečanom otvaranju. Građevinsko preduzeće „Bihor“ je izvanredno izvelo realizaciju projekta, kojeg moram da istaknem.
U vodovod „Murovsko vrelo“ uloženo je ove godine 200.000. eura, voda je došla do Koraćkog krša i Radmanaca. Snažni napori su uloženi pored poteškoća da ova godina bude krunisana vodom za građane mjesnih zajednica. Sljedeće godine očekujemo vrlo realno završetak najvećeg vodovoda i svih radova na ovoj investiciji koja će biti veća od milion eura i svečanost povod okončanja ovog velikog projekta na dobrobit svih građana,“ kazao je Agović.

Projekti za unapređenje životnog standarda  su izrazito bitni za ostanak i osnivanje životnog cilja svakog mladog Bihorca. Sa nule, ili ispod nule je teško krenuti ali proces je pokrenut u intezitetu je koji traži dodatnu efikasnost.

„Želim da kažem da smo tretirali putne pravce i intervenisali smo sa cifrom od 60.000 eura sa nasipom, ugradnjom cijevi, radom na propustima i izradnjom kanala i možemo zaključiti da je ova godina bila rekordna u realizovanju projekata. Predstoje nam zimski dani, spremni smo za brzu reakciju na terenu jer smo nabavili mehanizacije za čišćenje snijega i spremni smo da brzo reagujemo nasipanjem putnih pravaca sa materijalom koji će spriječiti olakšati saobraćaj u zimskim danima.
Ulažemo u poljoprivredu i želimo da napravimo ambijent za bavljenje poljoprivredom i pomognemo poljoprivrednim proizvođačima,“ istakao je predsjednik Samir Agović.

Priprema budžeta je u toku, sjednica lokalnog parlamenta se očekuje vrlo brzo i tom prilikom će biti definisano koji će sredstava biti obezbijeđeno za funkcionisanje lokalne uprave u narednoj godini.

„Vjerujemo da će budžetskim sredstvima biti pokriveno ono najbitnije za sljedeću godinu, predlagač budžeta je predsjednik, a predsjednik ima uvid o svakom detalju na području naše opštine i apsolutno će biti ravnomjerno raspoređen.
Naš budžet je iz godine u godinu sve veći, ove godine će biti blizu dva miliona eura i direkto je razvojnog karaktera jer preko 40% je opredijeljeno za investicije.

Budžetom smo prevideli smo 140.000 eura za izradu raznih projekata.
Ogroman procenat je predviđen za uređenje užeg jezgra Petnjice, uređenja ulica, uređenje našeg zemljišta u vidu parka koji nam nedostaje, posebne zone koje investitorima možemo pružiti za biznis.
Konketno putna infrastuktura nam je najbitnija i tu ćemo najveći dio sredstava izdvojiti, nova rasvjeta u gradskoj zoni i školskim dvorištima pored ovoga tražićemo rješenje za vodovod u Javorovoj, zatim Bihorski ćilim, naše nematerijalno blago kao i za žensko preduzetništvo.
Bavićemo se valorizacijom turističkih potencijala kroz izletišta, markiranje staza i obezbjeđivanje drugih sadržaja,“ rekao je Samir Agović.

„Socijalna svera nam je u protekloj godini bila jedan od glavnih preoriteta. Pokazali smo socijalni senzibilitet za socijalne grupe, pritekli smo u pomoć ljudima koji nisu imali stambeno pitanje, učenicima i studentima kojima je bilo potrebno. Riješili smo trenutno problem romske populacije u Petnjici i preuzeli smo obavezu finansiranja dok se objektom konačno riješi njihovo stanje.

Sport i kultura su nam prioriteti, imamo projekte za spotrtske aktivnosti, imamo Bihorsko kulturno ljeto na kojem je okusnica kulture. Turistička organizacija je imala sjajnih projekata, popularna džipijada kada se Petnjica osvježi i bude centar aktivnosti.
Svake godine smo aktivnji i odgovornoji, zdrava smo opština i nemamo dugova, to je rezultat zaposlenih u našoj lokalnoj upravi.
Svako ko voli ovaj kraj neka se okrene poljoprivredi, Vlada Crne Gore pomagala je i pomagaće direktim investicijama naše proizvođače sa konkretnom pomoći u vidu grantova sa po deset hiljada eura i do sedam ipo hiljada eura za početak svog biznisa“ istakao je predsjednik Agović.

Projekat realizacije užeg jezgra je od izuzetnog značaja za vlasnike parcela i za lokalnu upravu zbog ljepše slike, lakšeg odvijanja saobraćaja i kretanja pješaka u centru Petnjice.

„Akcenat stavljamo na uže jezgro Petnjice, moraće se riješiti, ili će se realizovati ili će se projekat povući sa neriješenim ishodom pa će potrajati realizacija. Mi želimo u realnom obimu da riješimo nagomilane probleme.

Predsjednik Opštine Petnjica vjeruje da će u narednoj godini biti riješen problem trotoara od Petnjice do Gusara.

„Mi smo nakon što je urađena moderna saobraćanica uočili problem za pješake i zbog  toga učinili smo veliki napor kako bi što prije realizovali projekat trotoara, pritom smo izdvojili sredstva za projektnu dokumentaciju.
Svjesni smo da smo napravili propust, uputili smo zahtjev prema Direkciji za saobraćaj ali su nas za sada odbili. Mogli smo da vršimo pritisak sa većeg nivoa, ali smo bili svjesni da smo mogli izgubiti investiciju koju imamo sada”, zaključio je predsjednik opštine Petnjica Samir Agović.

ENKO KORAĆ I DENIS BOŽOVIĆ