ZK Bihor – Luksemburg i ove godine ugostio najbolje učenike iz Bihora, Police i Rožaja: NAJBOLJIMA NAJBOLJE

Najbolji učenici završnih razreda devet osnovnih škola sa područja Bihora, te Police i osnovne škole na Skarepači kod Rožaja i ove godine bili su gosti ZK Bihor u Luksemburgu.
Za razliku od prethodnih godina – ovaj put učenici su boravili šest dana i za to vrijeme posjetili istorijsko kulturne destinacije u Luksemburgu, kao i Valigator park u Francuskoj i veliki zoološki vrt u Amnévilleu, također u Francuskoj, a domaćini ni ove godine nisu propustili priliku da učenici i njihovi nastavnici posjete veliki šoping centar u gradu Sarbrikenu u Njemčkoj.

Oko dvadesetak članova ZK Bihor bili su sve vrijeme njihovog boravka na usluzi gostima i potrudili se da im ova posjeta Luksemburgu, u znak zahvalnosti za njihov odličan uspjeh, ostane u dubokom pamćenju i trajna uspomena iz vremena kada su završili osnovnu školu i spremali se da ukoroače u novo razdolje života, koje, po pravilu, nudi bezbroj novih izazova.

Za skoro sve učenike ovo je bilo prvi put da lete avionom.

Tokom boravka u Luksemburgu – jedan broj uglednih vlasnika restorana porijeklom iz Bihora i Crne Gore ugostili su učenike, njihove nastavnike i članove ZK Bihor koji su bili u njihovoj pratnji. I nije im prvi put, to je postala njihova praksa, jer – preko deset godina, čine isto, te je red da pomenemo njihova imena:


– Safet Sajo Adrović, vlasnik restorana“ L'Inconnu“ u gradiću Šengenu, na obali rijeke Mozel (Moselle) koja razdvaja teritoriju Luksemburga i Njemačke;
– Sabahudin Saba Rastoder, vlasnik restorana „Chez nous“ u gradu Šiflonžu (Schifflange);
– Senad Kalač, vlasnik restorana „ Snack palas“, Esch sur Alzette, kao i Anes Rujević, a firma „M.E.T.“ u vlasništvu Amara i Merlina Muhović je i ove godine sponzorisala za učenike, nastavnike i njihove vodiče – članove ZK Bihor ručak u Megdonalsu u gradu Foecu (Foetz);
– Eldin Zeljo Murić, također je iz svog restorana donirao jednu večeru za učenike, nastavnike i aktiviste u ovom projektu.
Mersudin Mita Ličina, predsjedni FK „Union 05“ iz grada Tetonža ustupio je kombibus za prevoz fudbalera koji je sve vrijeme bio na raspolaganje ZK Bihor.
Silva Latić, potrudila se, kao i godinama unazad, da, sa svojim autom, u svim prilikama bude uz učenike.

Sastav najboljih učenika i njihovih nastavnika činili su: Anisa Ajdarpašić – Tucanje, Lina Muratović – Petnjica, Ajša Osmanović – Trpezi, Daris Agović – Vrbica, Adela Škrijelj – Savin Bor, Belma Mulić – Goduša, Anisa Skoko – Sušica, Dalida Erović – Lozna, Daris Popara – Godijevo, Andrijana Đurišić – Polica, Mirsad Kalač – Skarepača/Rožaje.
U njihovoj pratnji bili su nastavnici Nermina Nina Softić i Sakib Mušović.

A onda je došlo vrijeme povratka

„Sve što je lijepo kratko traje“ bila je zajednička ocjena učenika i njihovih nastavnika dok su se pozdravljali sa njihovim domaćinima – rukovodstvom i članovima ZK Bihor iz Luksemburga, koji će, sasvim je sigurno, i narednih godina činiti isto, dajući tako do znanja zavičaju i zemlji porijekla da misle i da će misliti na njih.

F. Softić