KAD SE DJECA RADUJU

Osnovna škola „Rifat Burdžović Tršo“ u Loznoj kod Bijelog Polja, prije nekoliko mjeseci ostala je bez prevoznog sredstva za svoje učenike. Naime, kombi koji je korišten za prevoz đaka više je u zadnje vrijeme provodio na opravkama nego što je koristio svrsi, sve dok nije i konačno proglašen materijalom za otpad.

Tim povodom, direktor škole Ajan Mucević u više navrata obraćao se Ministarstvu prosvjete Crne Gore, kao i Opštini Bijelo Polje, ali – bilo je uzalud.

Napomenimo da je Mucević, od svog ustoličenja na mjesto direktora, odradio važne projekte za školu, a jedan je i najznačajniji – uvođenje grijanja u zgradu. Možda je i to bio razlog što su se nadležni oglušili o njegov zahtjev za nabavku kombija koji bi učenike iz udaljenijih mjesta dovozio do škole i nazad.

No, uvijek postoje dobri ljudi spremni da pomognu, pogotovu svojima u zavičaju.
Dželil Mucević i Admir Dervišević dolaze na ideju da animiraju dijasporu ovoga kraja rasutu po zemljama Zapadne Evrope, kako bi riješili ovaj gorući problem za učenike škole u Loznoj.

Dijaspora se, kao i uvijek, odmah po plasiranju zahtjeva, odazvala i velikodušno ponudila pomoć; među njima i poznati književnik iz Bijelog Polja koji živi i radi u Njemačkoj – Saladin Dino Burdžović.

Sdesna: dir. škole Ajan Mucević, donator Adis Dervišević, i pokretači akcije: Dželil Mucević i Admir Dervišević

Tih dana, svojima u Srđevac, mjestu dva kilometra udaljenno od škole u Loznoj, došao je Adis Dervišević sa svojom porodicom. Adis je inače vlasnik preduzeća „Propery invest MNE“ u Baru, a u zadnje vrijeme živi u Njemačkoj.

Čuvši za ovu potrebu škole i pokrenutu akciju u dijaspori, okrenuo se svojoj supruzi Sabrini, a onda je pogledao i djecu i tada su svi uglas kazali: Obustavite akciju, mi kupujemo kombi. Tako je i bilo.

Napomenimo da Adis potiče iz porodice skromnog življenja, te se kao mlad vrlo rano našao u Moskvi gdje je danonoćno radio i stvarao, a onda se vratio svojoj Crnoj Gori i u Baru otvorio vlastitu firmu, koja danas uspješno posluje. I za vrijeme epidemije virusa korone Adis je slao pomoć za one slabijeg materijalnog stanja u mjesnoj zajednici Lozna.

Učenici OŠ „Rifat Burdžović Tršo“ u Loznoj i njihovi roditelji biće vječno zahvalni donatoru Adisu Derviševiću  i njegovoj porodici. “Život te čini iskusnim, a djela čovjekom”, maksima koja se mnogo puta do danas potvrdila.
Ugledajmo se na Adisa!

Sabahudin Šanjo Zećirović